Weg met het online-reageren?

De commentaarsecties van websites zijn vaak met een riool te vergelijken. Zo wordt de Amerikaanse vrouwenblog Jezebel al maanden lastiggevallen door niet traceerbare bezoekers die er gewelddadige porno en beelden van verkrachting onder artikelen plaatsen.

De overkoepelende Gawker Media-groep heeft dit tot nog toe stil gehouden, maar nu beklaagt Jezebel zich, als onderdeel van Gawker. Dat heeft online veel losgemaakt. Met op de Pacific Standard (PS) een radicaal, maar interessant voorstel: sluit maak de commentaarsecties voorgoed.

Het verwelkomen van reacties van iedereen was en is een misplaatst idee, tekenend voor de onvolwassenheid waar het internet nog mee kampt, aldus PS. „Een pleidooi voor het einde van commentaar is geen pleidooi over de waarde van commentaar.” Het getier hoort niet onder artikelen op serieuze online publicaties, maar „het hoort op persoonlijke blogs, op Twitter of Tumblr of Reddit, waar individuen een volwaardig, door te zoeken collectie opbouwen, zodat ze daar op beoordeeld kunnen worden.”

Een van de sociale media-gebruikers die er genoeg van heeft is Zelda Wiliams, de dochter van de maandag door zelfmoord overleden acteur Robin Williams. In deze tijd van rouw heeft ze geen zin meer in de ‘gemene en onnodige’ opmerkingen die haar via Twitter en andere media worden meegegeven.