Opinie

In bed met bugs

Nederlanders zijn ware reiskampioenen. In welke uithoek van de wereld je je ook bevindt, er duikt altijd weer een dolende landgenoot op. We zijn ook penny wise en vertoeven graag in authentieke onderkomens: ‘meet the locals’. Maar dan, bij thuiskomst, verschijnen er irritante bultjes die genadeloos jeuken. Het zijn overduidelijk geen vlooienbeten, muggenbulten evenmin, maar wat dan wel?

Je belt een bevriende huisarts. Die stelt gerichte vragen: „Was je op vakantie?” „Heb je daar beestjes gezien?” Je graaft koortsig in je geheugen. En opeens floept er een plat roodbruin beestje op je netvlies dat op rappe pootjes een veilig heenkomen zoekt. De huisarts weet genoeg en concludeert: „Aha, ik vrees het ergste: bed bugs. Parasieten die meeliften in koffers. Kijk maar even op internet.”

Al surfend gaat er een beangstigende wereld voor je open. Bed bugs, oftewel bedwantsen, melden de sites, zijn wereldwijd aan een bijkans onstuitbare opmars begonnen. In het verleden, toen we nog ongestraft DDT mochten spuiten, is het ongedierte uit de westerse wereld verdreven. Nu agressieve insecticiden ons zijn ontnomen, maken ze een glorieuze comeback. Vooral accommodaties in grote Amerikaanse steden, New York voorop, zuchten onder de bugs. Maar ook elders, in Canada, Australië, Singapore en Europa, rukken de bloedminnende monstertjes op.

Effectieve bestrijding, waarschuwen wanhopige gedupeerden, is slechts mogelijk door inschakeling van professionals. Die dienen zich in ruime mate aan: bed bug bestrijding blijkt een lucratieve business te zijn die creatief ter hand wordt genomen. Sommige bedrijven zweren bij een gedegen aanpak en zetten voor dit doel getrainde ‘geurhonden’ in. Anderen kiezen voor de kordate aanval en gaan direct kwistig spuiten. Als laatste redmiddel is er de saunatechniek: de besmette ruimte wordt verwarmd tot 65 graden. „Succes verzekerd”, juichen de sites.

Je gaat bellen. Het eerste bedrijf laat zich voorstaan op een grondige aanpak en stuurt een expert. Die inspecteert niet alleen je matras, maar ook andere geliefde verstopplekken van de parasieten, tot en met de stopcontacten aan toe. Daarna volgt, in drie etappes, de bestrijding. Geraamde kosten voor dit ultieme verdelgingspakket: 480 euro.

Zuchtend hang je op. Het volgende bedrijf reageert doortastend: bed bugs moet je met gezwinde spoed te lijf en zowaar, deze company ziet kans om je daarin reeds de eerstvolgende werkdag krachtdadig bij te staan. Voor die tijd moet je zelf de jeukende handen uit de mouwen steken. De wasmachine maakt overuren: alle kleding moet op ten minste 60 graden worden ontbugd. Spullen die niet overleven bij die temperaturen dienen twee etmalen te worden ingevroren. Zelfs het schoeisel verhuist richting vriezer en verdrijft de pizza’s.

Inmiddels heeft een kwieke jongeman à raison van 120 euro voortvarend het spuitwerk verricht. Het bestrijdingsmiddel blijft vier weken werkzaam en doodt zelfs de eitjes. Althans, dat is de belofte. Die vier weken zijn bijna om, maar nog altijd schrik je regelmatig met een kriebelig gevoel wakker. Waarom bestaat er geen bestrijdingsmiddel tegen die andere hardnekkige plaag, tegen herbeleving in dromen?