IJsland: een magisch land

Misschien komt het omdat het de hele zomer lang niet donker wordt. Of omdat het in de winter de hele dag donker is. Dat kan rare dingen doen met een mens. Misschien komt het wel gewoon omdat ze op een eiland wonen in the middle of nowhere. Wat het ook is, IJslanders hebben een raar gevoel voor humor.

Neem het menu van de nationale vliegtuigmaatschappij Icelandair. Daar wordt bijvoorbeeld een halve baguette aangeprijsd met de mededeling dat ‘longbread’ toch zo veel leuker is dan ‘shortbread’. Je kunt bijvoorbeeld proberen de baguette op je hoofd of neus te balanceren, stelt Icelandair voor. Of je kunt er je buurman mee porren. Maar alleen als je hem kent, staat er dan wel weer bij.

Ook kun je een appel of een banaan krijgen. Best bijzonder. Het was nog niet zo lang geleden, dat IJslanders alleen rond de Kerst vers fruit in de winkel konden kopen, aldus het vliegtuigmenu. „Now we serve it on planes, very cosmopolitan.”

Toen ik de ‘gedraaide’ donuts’ zag, dacht ik dat het weer een flauwe grap was. Eenmaal aangekomen op het eiland bleken deze kleinur gemeengoed te zijn. Rechthoekige donuts met een knoop erin. Achteraf verbaast het me eigenlijk niets. Laten we niet vergeten dat dit het land is waar gefermenteerde haai met een shotje wodka de nationale borrelsnack is.

IJsland is een magisch land.

Klop de eieren met de suiker. Voeg de gesmolten boter toe met de karnemelk, melk, zout, kardemom, vanille, bakpoeder en –soda. Zeef de bloem erdoor en kneed kort op een bebloemde ondergrond. Rol het uit tot een halve centimeter dikte. Snij er lange repen van. Ga dan diagonaal met je mes erover, zodat je langwerpige ruitjes krijgt. Je kunt ze zo groot of klein maken als je zelf wil. Maak in elk ruitje een rechte snee tussen de twee scherpe punten. Vouw een van die punten nu naar binnen door de snee. Frituur de gedrochtjes op 180 graden aan beide kanten, tot ze mooi goudbruin zijn.