Russisch konvooi nu via Loegansk naar Oekraïne

Het Russische konvooi met hulpgoederen voor Oost-Oekraïne heeft gisteren zijn koers gewijzigd naar Loegansk. Dat meldden journalisten van de website MIGnews.com.ua ter plaatse. De vrachtwagens waren aanvankelijk onderweg naar de grensplaats Belgorod. Die stad is in handen van de Oekraïense regering. Eerder liet de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken op zijn Facebookpagina weten ”geen enkel humanitair konvooi van Poetin” het land binnen te laten. Nu zou de grensovergang bij Izvarino de bestemming zijn. Izvarino ligt in de regio Loegansk, een bolwerk van de pro-Russische separatisten. Als de Russische hulpgoederen daar de grens passeren, voert Oekraïne geen controle uit. Gisteren maakten de VN bekend dat al zeker tweeduizend mensen zijn omgekomen bij de strijd in Oost-Oekraïne. Afgelopen twee weken verdubbelde dat aantal.

    • NRC