Bo&Caro

Homograppen voorkomen? Kom uit de kast

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Een bezoek aan LHBT-belangenvereniging Workplace Pride Foundation in Amsterdam

Wie: Mede-oprichter David Pollard

Je moet natuurlijk zélf beslissen wanneer je uit de kast komt op je werk. David Pollard, oprichter van Workplace Pride, zegt niemand iets te willen opdringen.

“Als je het uiteindelijk maar doet. Het lucht zo op.”

Diepe zucht. “Ik bedoel overigens niet dat het makkelijk is.” Toen de Amerikaan nog bij Commerzbank in Duitsland werkte, had hij zijn mond maar gehouden. Te eng.

“Dat was best lastig. Kwam ik na de vakantie weer op het werk, moest ik in al mijn vakantieverhalen ‘hem’ door ‘haar’ vervangen. Was het net alsof ik met mijn vrouw weg was geweest in plaats van met mijn man. Leverde toch aardig wat stress op. Wat als ik me versprak?”

Hij schudt zijn hoofd. “Toen ik naar Nederland kwam om bij ING te werken, heb ik het wel meteen verteld. Ik heb er geen speciaal moment van gemaakt hoor, nergens voor nodig. Vertelde gewoon over mijn man.” Er werd positief gereageerd.

“Ze hebben er vast wel even over geroddeld – dat houd je niet tegen. Maar ik had in elk geval geen geheim meer.”

Homograppen in het callcenter

Hij begon zijn netwerk voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders op de werkvloer elf jaar geleden.

“Niet omdat ik zelf vervelend behandeld werd bij ING. Maar dat had, denk ik, meer te maken met mijn positie – hoog in het bedrijf. Wie lager op de ladder stond, had het soms wel moeilijk.”

In het callcenter bijvoorbeeld. “Daar werden vaak homograppen gemaakt. Nogal awkward als je collega’s niet weten dat je homo bent. Je kunt het dus maar beter vertellen, al moet de sfeer daar wel naar zijn.”

Inmiddels hebben 38 bedrijven zich aangesloten bij Workplace Pride. Veelal multinationals die met hun lidmaatschap laten zien te willen zorgen voor een LBHT-vriendelijke werkomgeving – en die bijdragen aan de jaarlijkse conferenties. Pollard, tellend op zijn vingers: “Shell bijvoorbeeld, KLM, KPMG, ING dus, en Philips.” Een brede grijns. “En Frans Timmermans.” Die hield een toespraak tijdens de achtste internationale bijeenkomst van Workplace Pride op het hoofdkantoor van Shell in Den Haag.

“Tijdens deze conferenties voor werkgevers en werknemers worden workshops gehouden en discussies. Een van de onderwerpen: homoseksualiteit en de academische wereld. Homo’s zijn nog altijd ondervertegenwoordigd in de wetenschap. Vreemd toch? Worden ze soms niet serieus genomen?”

Hij haalt zijn schouders op.

Niet op je eerste werkdag

En in oktober worden de resultaten bekend gemaakt van The Global Benchmark, gaat hij verder. “Samen met de Universiteit Leiden hebben we een test opgesteld waarmee bedrijven kunnen toetsen hoe LHBT-vriendelijk ze zijn.” Ze hebben al een vermoeden welke bedrijven bovengemiddeld zullen scoren. “ABN AMRO doet het goed, weten we. IBM ook. En ING doet z’n best.”

Over de homo-ónvriendelijke bedrijven wil Pollard niks kwijt. “We doen niet aan naming and shaming.” Maar, vooruit, een sector wil hij dan wel noemen. “De zware industrieën in IJmuiden, hè.” Hij is even stil.

“Stel, je werkt daar in een fabriek. Misschien kun je dan beter niet op je eerste werkdag uit de kast komen.”