Van der Laan: Zwarte Piet ontdoen van negroïde kenmerken

De gemeente Amsterdam gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter over de Sinterklaasintocht 2013. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan vanmorgen bekendgemaakt.

De Amsterdamse rechtbank bepaalde begin juli dat Zwarte Piet een discriminerend figuur is. Van der Laan moest binnen zes weken bekijken of hij vorig jaar wel een vergunning voor de intocht had mogen verlenen.

Hij vecht het besluit op „juridisch-principiële gronden” aan. Volgens Van der Laan is het niet de taak van de burgemeester inhoudelijk te beslissen over evenementen: „De discussie over Zwarte Piet moet niet in de rechte maar in de samenleving worden gevoerd.” De burgemeester blijft ook van mening dat de vergunning voor de intocht vorig jaar terecht is verleend.

Wel zal de figuur van Zwarte Piet veranderen, zei hij vanmorgen. Het Sinterklaascomité dat de intocht organiseert, zal Zwarte Piet binnen vier jaar tijd verder ontdoen van negroïde kenmerken. Of dat betekent dat hij ook minder zwart wordt, is onduidelijk. „Zwarte Piet zal ondanks dat we centrale verwarming hebben nog steeds door de schoorsteen komen”, aldus Van der Laan.