Grote staalconcerns tevreden over resultaten tweede kwartaal

Afgaande op de jongste cijfers van grote staalconcerns trekt de wereldeconomie aan. Zowel Tata Steel als ThyssenKrupp zag afgelopen kwartaal de omzet fors toenemen. Dat was met name te danken aan de staalmarkt buiten Europa.

Vooral het Duitse staal- en industrieconcern ThyssenKrupp kan tevreden zijn. Het bedrijf boog een verlies van 395 miljoen euro in het tweede kwartaal van vorig jaar om naar een nettowinst van 39 miljoen euro. Die kwam tot stand door verbeterde prestaties van zijn Amerikaanse tak. Daarnaast voerde het bedrijf afgelopen jaar een reorganisatie door en verkocht het de roestvrijstaaltak Inoxum.

De goede kwartaalcijfers betekenen voor ThyssenKrupp de eerste winst in twee jaar tijd. Meteen na de bekendmaking vanmorgen stelde het bedrijf zijn winstverwachting voor het hele jaar naar boven bij.

Ondanks een omzetstijging van bijna 50 miljoen euro – naar 445 miljoen euro – boekte de Indiase staalreus Tata Steel, moederconcern van de hoogovens in IJmuiden, afgelopen kwartaal minder winst dan in dezelfde periode een jaar eerder. De winst halveerde naar 41 miljoen euro, door een eenmalige voorziening van 31 miljoen euro.

Toch is ook Tata Steel tevreden. De hoeveelheid verscheept staal steeg van 6,1 miljoen ton naar 6,5 miljoen ton en de Indiase onderdelen van het bedrijf presteerden sterk. Ook de Europese tak verbeterde zich licht, mede door een aantrekkende automarkt.

Tata Steel richtte zich de afgelopen jaren op uitbreiding in Europa. Zo nam het in 2007 het Brits-Nederlandse staalbedrijf Corus over en werd daarmee het op vijf na grootste staalbedrijf ter wereld. De vestiging in IJmuiden is de grootste van Tata Steel Europe en telt onder meer twee hoogovens.

Het herstel werkt nog niet overal door, blijkt uit de halfjaarcijfers van de Duitse staalproducent Salzgitter AG, vooral actief in Europa. Het bedrijf zag zijn omzet afgelopen halfjaar dalen naar 4,5 miljard euro, 9 procent minder dan in de eerste helft vorig jaar.