Amsterdam gaat Sint-intocht veranderen, ‘negatief stereotype’ wordt afgebouwd

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed kwam eerder met een suggestie voor een 'nieuwe' Zwarte Piet.
Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed kwam eerder met een suggestie voor een 'nieuwe' Zwarte Piet. Foto ANP / Evert Elzinga

De gemeente Amsterdam gaat de Sint-intocht veranderen. In de komende vier jaar wil het Sinterklaascomité de Zwarte Piet ontdoen van negroïde kenmerken.

Hoe dat precies gebeurt, is nog niet bekend. Burgemeester Van der Laan: “Maar hij zal, ondanks dat we centrale verwarming hebben, nog door de schoorsteen komen.”

Gemeente in hoger beroep

Verder wil de gemeente in hoger beroep tegen de Zwarte Piet-uitspraak van de rechter over de intocht van 2013, schrijft onze redacteur Yasmina Aboutaleb vandaag in NRC Handelsblad. De rechter betitelde Zwarte Piet in juli als een discriminerend figuur. Van der Laan moest binnen zes weken bekijken of hij vorig jaar wel een vergunning voor de intocht had mogen verlenen.

Van der Laan vecht het besluit op “juridisch-principiële gronden” aan. Volgens hem is het niet de taak van de burgemeester inhoudelijk te beslissen over evenementen: “De discussie over Zwarte Piet moet niet in de rechte maar in de samenleving worden gevoerd.”

Van der Laan zegt dat de vergunning voor de intocht vorig jaar terecht gegeven is.

“De bezwaarschriftencommissie vindt dat de burgemeester een goede balans heeft gevonden tussen de belangen van de bezwaarden en het algemeen belang.”

Waarom al die discussie?

De rechtszaak was onder anderen aangespannen door documentairemaker Sunny Bergman en activist Quinsy Gario. Zij vroegen zich af hoe zorgvuldig Van der Laan was geweest bij de goedkeuring van de intocht - mét Zwarte Pieten. De vergunning werd, ondanks protesten, wel verleend.

Tijdens de intocht in Amsterdam, november vorig jaar, gingen demonstranten de straat op:

Maar er waren ook mensen tégen de afschaffing van Zwarte Piet. De zogenaamde ‘Pietitie’ groeide razendsnel en kreeg op Facebook meer dan twee miljoen likes.

Kritiek van de VN

In oktober vorig jaar zei Verene Shepherd, hoofd van de VN-commissie die Zwarte Piet onderzocht, dat Nederland iets moet doen aan de relatie tussen Zwarte Piet en Sinterklaas. Zij vond dat die herinnerde aan de slavernij en dat zoiets in de 21e eeuw niet kon gebeuren. “Het is beledigend. Wij gaan ook niet de straat op en zeggen: dit is hoe alle blanke mensen eruit zien.”

Lees ook: ‘Hoe weet je nou welke Piet aanvaardbaar is? (€)