Geen demonstraties meer toegestaan in Haagse Schilderswijk

Burgemeester Van Aartsen van Den Haag tijdens het spoeddebat van de gemeenteraad.
Burgemeester Van Aartsen van Den Haag tijdens het spoeddebat van de gemeenteraad. Foto ANP/Koen van Weel

Demonstraties zijn in de Haagse Schilderswijk voorlopig niet toegestaan. Dat heeft burgemeester Jozias van Aartsen vanavond gezegd tijdens een spoedvergadering van de gemeenteraad. Hij heeft de steun van het Openbaar Ministerie. “Het spijt mij meer dan ik kan zeggen dat ik dit besluit heb moeten nemen”, zei hij.

“De vrijheid van meningsuiting en in het verlengde daarvan de vrijheid van demonstratie vormen het sluitstuk van een proces van tweehonderd jaar waarin onze democratische samenleving vorm heeft gekregen.”

Van Aartsen, die voortijdig terugkwam van vakantie door ophef over uit de hand gelopen demonstraties in de Schilderswijk, benadrukte dat burgemeesters betogingen alleen kunnen verbieden als de volksgezondheid, het verkeer of de openbare orde in het geding zijn. “Daarnaast kunnen beperkingen worden opgelegd aan de manier waarop kan worden gedemonstreerd”.

Antisemitische leuzen

En afspraken met organisatoren over beperkingen waren er. Zo werd na de eerste demonstratie op 24 juli de route voor een nieuwe betoging, afgelopen weekend, aangepast. De beperkingen rond haatzaaien en racisme werden aangescherpt en gezichtsbedekking en ISIS-vlaggen moesten worden geweerd. “Wanneer ze zeggen dat zij zich daaraan houden, moet de demonstratie doorgang vinden”, zei van Aartsen.

Bij de pro-Gaza betoging op 24 juli werden antisemitische leuzen gescandeerd en werd de Hitlergroet gebracht. Aanhoudingen werden er niet verricht. Dat gebeurde pas na bestudering van de beelden door het Openbaar Ministerie. Van Aartsen noemde het gedrag tijdens die demonstratie “verwerpelijk”.

De “slappe” houding van de gemeente was volgens diverse oppositiepartijen de opmaat voor de onrust die afgelopen zondag volgde in de Schilderswijk, schrijft binnenlandredacteur Hugo Logtenberg.

Het is een buurt waar ruim 90 procent van de 30.000 bewoners van niet-Nederlandse afkomst is.

Zondag was in die wijk een nieuwe demonstratie, een ‘Mars van de vrijheid’. Daaraan namen onder anderen een groep van rechtsextremisten en ADO-supporters deel. Het leidde tot schermutselingen met de ME die bovendien een groep radicale moslims op afstand moest zien te houden.

Ook tijdens de raadszitting uitten politici kritiek op de gemeente, blijkt uit tweets van RTL-journalist Britta Sanders en Telegraaf-verslaggever Alexander Bakker:

Twitter avatar BrittaRTLNieuws Britta Sanders Richard de Mos van #GroepdeMos geeft gemeente dikke onvoldoende op gebied van crisismanagement. Zet vragen bij crisiscompetenties van loco’s
Twitter avatar alexanderbakker Alexander Bakker Richard de Mos vindt ‘voorlopig’ geen demonstraties onvoldoende. “Wij willen een half jaar geen demonstraties in Schilderswijk” #raad070
Twitter avatar BrittaRTLNieuws Britta Sanders PVV roept mensen op om wel te blijven demonstreren in de #Schilderswijk. Leidt tot gemor onder Schilderswijkers op tribune

Slecht daglicht

Burgemeester Van Aartsen benadrukte in zijn verklaring dat hij “de grote meerderheid” van de inwoners van de Schilderswijk niet in de steek wil laten.

“Zij moesten tot hun verdriet toezien hoe hun wijk in de media in een slecht daglicht wordt gesteld. “

Voordat Van Aartsen het woord nam, uitten verschillende inwoners en organisaties uit de wijk hun zorgen over de demonstraties van de afgelopen tijd waarin de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) centraal stond, meldt persbureau Novum. Zij riepen allemaal op tot een demonstratieverbod in de wijk en wezen erop dat het Malieveld de aangewezen plek is om te demonstreren. Bronnen in het stadhuis spraken vanochtend in het Algemeen Dagblad ook van een demonstratieverbod.