Eerste buitenlandse journalist om het leven gekomen in Gaza

Tijdens een Israëlische ontmantelingsoperatie in de Palestijnse stad Beit Lahiya zijn gisteren zes mensen om het leven gekomen, onder wie de buitenlandse journalist Simone Camilli (35).

De Italiaanse journalist stierf bij een ontploffing van een raket in de stad in het noorden van Gaza. Camilli was als reporter voor het persbureau AP ter plaatse toen Palestijnse bomspecialisten niet ontplofte Israëlische munitie onschadelijk probeerden te maken.

Bij de explosie stierven ook het hoofd van de ontmantelingsdienst en Ali Shehda Abu Afash, de Palestijnse vertaler van Camilli. Verschillende omstanders raakten zwaargewond, waaronder AP-fotograaf Hatem Moussa. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Federica Mogherini, betreurt het incident. „De dood van Simone Camilli is een tragedie voor de familie en voor ons land”, zei ze in een verklaring. „Dit toont aan hoe dringend er een einde moet komen aan het conflict.”

Camilli is de eerste buitenlandse journalist die het leven laat in het conflictgebied. Eerder stierven al dertien Palestijnse reporters sinds het oplaaien van het geweld begin juli.