Een cola in blokjes

Marijke Timmerman visualiseerde op ludieke wijze observaties over voedsel.

Boven: Met blokjes geeft Marijke Timmerman de hoeveelheid koolhydraten, vet en proteïnen weer in verschillende producten. Onder: Alternatieve verpakkingen die bijvoorbeeld enkel de hoeveelheid calorieën of ingrediënten van een product weergeven.
Boven: Met blokjes geeft Marijke Timmerman de hoeveelheid koolhydraten, vet en proteïnen weer in verschillende producten. Onder: Alternatieve verpakkingen die bijvoorbeeld enkel de hoeveelheid calorieën of ingrediënten van een product weergeven. Beeld uit besproken boek.

Absurd en frustrerend vond ontwerper Marijke Timmerman het, dat ze zich telkens liet verleiden om meer te eten dan haar lichaam nodig had. Ze begon beter te letten op de immense hoeveelheden voedsel die in Nederland altijd binnen handbereik zijn, op de slimme trucs van marketeers die ervoor zorgen dat ze sneller naar een marsbar grijpt dan naar een appel en op alle hapjes die langzaam, gram per gram, jaar per jaar, opstapelen rond de heupen van kennissen.

Ze visualiseerde haar observaties op een originele manier in het boekje The True Size of Food. Zo fotografeerde Timmerman in een straal van 500 meter rondom de Openbare Bibliotheek in Eindhoven alle voedselgelegenheden: het levert een eindeloze reeks foto’s van snackbars, snoepwinkels, restaurants en pannekoekhuizen op en één groente- en fruitzaak. Ook ontwierp ze onaantrekkelijke, informatieve verpakkingen voor melk, water en chips en deed ludieke experimenten met appels en marsbars.

De tekeningen en foto’s stemmen ondanks hun onderwerp vrolijk. Nieuwe inzichten krijg je niet door bijvoorbeeld Timmermans 15 pagina’s lange tekening van een darm (om te tonen dat voedsel lang in je lichaam blijft) of haar met blokjes nagebouwde bak friet. Dat is niet het doel, wel lezers laten stilstaan bij alle eten dat ze gedachteloos in hun mond stoppen.