Donetsk ligt onder vuur - ’22 doden in Loegansk’

Oekraïense soldaten nemen hun positie in rondom Donetsk.
Oekraïense soldaten nemen hun positie in rondom Donetsk. Foto ANP/EPA/Roman Pilipey

Rondom het door rebellen gecontroleerde Donetsk zijn vandaag gevechten uitgebroken tussen het Oekraïense leger en separatisten. Artilleriegranaten sloegen vlak bij het stadscentrum in. Ondertussen zijn er in Loegansk volgens ooggetuigen 22 doden gevallen bij een mortieraanval.

Het is de eerste keer dat granaten zo dicht bij het centrum van Donetsk inslaan, zo meldt Reuters. Het gemeentehuis van de stad is uit voorzorg geëvacueerd. Journalist Harald Doornbos - die in Donetsk is - zegt op Twitter dat er meldingen zijn van één dode en gewonden:

Twitter avatar HaraldDoornbos Harald Doornbos Hear now that one person was killed and various ppl wounded in shelling of street in center #Donetsk.
Twitter avatar HaraldDoornbos Harald Doornbos Ukrainian army now shelling center #Donetsk. Loud explosions, ppl running, I can see smoke from nearby building: http://t.co/gL765FaXuJ

De stad is een bolwerk van pro-Russische separatisten en wordt al een tijdje omsingeld door het Oekraïense leger.

AFP meldt op gezag van een lokale ambtenaar dat in Loegansk vanochtend 22 burgerdoden zijn gevallen bij een mortieraanval. Het Oekraïense leger bevestigt dat er rondom de stad gevochten wordt, maar doet verder geen uitspraken over slachtoffers. In de zelfverklaarde Volksrepubliek Loegansk is daarnaast premier Valery Bolotov vandaag tijdelijk opgestapt:

Twitter avatar LauraStarink1 Laura Starink Na het vertrek van de Rus Borodaj als premier van Donetsk republiek heeft nu ook de Oekr Valeri Bolotov van de Loegansk rep. baan opgegeven.
Twitter avatar LauraStarink1 Laura Starink @LauraStarink1 Klaarblijkelijk is Bolotov gewond.

Konvooi onderweg naar Loegansk

Op dit moment is een konvooi vanuit Rusland op weg naar Loegansk, waar een humanitaire catastrofe zou dreigen. Het konvooi van 262 vrachtwagens is echter niet geautoriseerd door Kiev; de vrees bestaat dat naast humanitaire goederen de trucks ook wapens bevatten voor de rebellen.

Het konvooi rijdt in de richting van een grensovergang die wordt gecontroleerd door de rebellen, waardoor een controle niet mogelijk is. Oekraïne maakte vanochtend bekend zelf een humanitair konvooi naar zowel Loegansk als Donetsk te sturen.

Poetin: bloedvergieten voorkomen

In een reactie op de strijd tussen Oekraïense troepen en pro-Russische separatisten heeft president Poetin vandaag gezegd dat Rusland er ‘alles aan zal doen’ om het bloedvergieten zo snel mogelijk te stoppen:

“Het land is in een bloedige chaos gestort, een broedertwist.”

Het Russische staatshoofd is op dit moment op de Krim, de regio die eerder dit jaar door Rusland werd geannexeerd. Poetin kondigde daar aan dat er op instigatie van het ministerie van Defensie een Russische militaire aanwezigheid op de Krim in het leven wordt geroepen, maar dat de omvang niet ‘excessief’ zal zijn.