Elsie de Brauw- Like it here?

Nederland 2, 22.45-23.50u.

(Carine Bijlsma, 2014) De documentaire Like it here? volgt actrice Elsie de Brauw, die voor het eerst van haar leven meedoet aan een dansvoorstelling. Een fragment was zondag al te zien bij Zomergasten.

In Tauberbach van Alain Platel speelt zij een schizofrene vrouw die vijfentwintig jaar op een vuilnisbelt woont. De Brauw, een gelauwerde toneelspeelster, heeft het gevoel dat ze opnieuw moet beginnen, in een nieuwe taal die ze niet beheerst. Toneel begint vanuit uit een tekst, een verhaal. Dans begint vanuit beweging, improvisatie. Je ziet De Brauw verloren staan in een kledingberg, tussen de vrij bewegende dansers: „Die dansers gaan gewoon tachtig keer per dag tegen de muur op en dan zegt Alain: Dat ene stukje van die eenenvijftigste keer is misschien wel bruikbaar.” Vallen, opstaan, blauwe plekken insmeren. Langzaam zie je hoe De Brauw haar weg vindt in de danswereld.

Zij heeft in de voorstelling wel degelijk tekst. Zelfs in de tekstbehandeling blijkt verschil te zitten. De Brauw is gewend om woorden te spreken als uiting van een gedachtegang. Dat wil Platel niet, hij vindt dat te gespeeld. Hij wil de woorden liever sec hebben. Zonder zoekend denken.