Dit brengen andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Nederland goedkoop uit door crisis

Het imago van Nederland tijdens de eurocrisis als baken van vertrouwen heeft een aardig financieel voordeel opgeleverd. Doordat beleggers graag veilige Nederlandse staatsobligaties kochten, daalde de rente aanzienlijk. Als gevolg bespaarde Nederland de afgelopen jaren 34 miljard euro aan rentekosten. Dat heeft de financieel-economische nieuwssite Follow The Money bekerend.

Sinds het uitbreken van de grootschalige financiële ellende in 2007 is de gemiddelde rente van Nederland met circa 2 procent gedaald.

Nederland is niet het enige land dat tijdens de eurocrisis goede zaken deed op de kapitaalmarkten. Duitsland, het meest solide land van de eurozone, bespaarde de afgelopen jaren 120 miljard euro aan financieringskosten. Follow The Money plaatst wel een paar kanttekeningen bij zijn eigen berekeningen. Het bedrag van 34 miljard euro betreft bijvoorbeeld een fictieve besparing. Niemand weet hoe de rente op staatsleningen zich zou hebben ontwikkeld als er geen crisis was. Misschien waren de kosten door andere omstandigheden eveneens gedaald.

Reddende engelen beter beschermd

Geldschieters die in tijden van nood bedrijven aan leningen willen helpen, hoeven in de nabije toekomst niet meer te vrezen dat zij het onderpand kwijt zijn als het bedrijf toch bankroet gaat. Dat wil minister Ivo Opstelten (Justitie, VVD) regelen in een herziening van de faillissementswet, schrijft het Financieele Dagblad. De redenering is simpel: als financiers meer zekerheid hebben, zullen zij sneller bereid zijn bedrijven in problemen van noodkredieten te voorzien, waardoor er minder faillissementen voorkomen. Minder faillissementen betekent minder werkloosheid en dus minder consumenten die uitkopen uitstellen, waardoor minder andere bedrijven in problemen komen.

Het Financieele Dagblad legt helder uit waar het nu spaak loopt. Als een bedrijf in zware problemen zit, heeft het vaak een overbruggingskrediet nodig om op korte termijn aan betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Pas daarna kunnen schulden gesaneerd worden en kan het bedrijf gezond gemaakt worden. Maar financiers willen graag zekerheid dus eisen ze dat het bedrijf in ruil voor een lening onderpand geeft, zoals een hypotheekrecht. Maar mocht het bedrijf alsnog failliet gaan, dan weigert de curator in veel gevallen het recht op onderpand te erkennen. Oudere schuldeisers krijgen bij de curator voorrang en mogen dus eerst hun geld komen ophalen.

Minister Opstelten, zo schrijft de krant, vindt dat verstrekkers van noodkredieten beschermd moeten worden omdat dat in het belang van alle schuldeisers van een bedrijf is. Als door een noodlening het bedrijf niet ten onder gaat, hoeven zij immers niet te vrezen dat ze hun geld niet terugkrijgen.

Nederlanders gek op rekeningrijden op zijn Frans

Alleen het woord rekeningrijden doet bij veel Nederlandse automobilisten de nekharen al recht overeind staan. Het concept waarbij een automobilist automatisch tol betaalt als hij op een bepaalde weg rijdt, is in ons land nooit aangeslagen, pogingen van de politiek ten spijt.

Maar opeens is Nederland verliefd op rekeningrijden op zijn Frans, schrijft de Volkskrant. In winkels verkocht de ANWB deze zomer tolbadges voor de Franse betaalde snelwegen. Met zo’n Télépéage-badge hoef je niet achter aan die eindeloze rij met caravans en vrachtwagen aan te sluiten, maar zoef je samen met die donkere dure Franse Peugeots door dat ene lege tolpoortje waar je niet contant of met creditkaart kan betalen.

De Franse badges zijn zo populair dat de ANWB ze niet aangesleept krijgt. Alles is uitverkocht en daar is de ANWB verrast door, zegt een woordvoerder. Niet alleen voor deze zomervakantie, maar ook voor de herfst- en kerstvakanties willen Nederlandse automobilisten de badge aanschaffen om naar de populaire skigebieden te komen.

    • Melle Garschagen