De fotograaf van Humans of New York ging naar Irak. Dit is het resultaat

Ken je Brandon Stanton nog? Hij bedacht het fotoproject HONY, ofwel Humans of New York, over de inwoners van een megastad. Dit keer schoot hij zijn plaatjes niet in Amerika, maar in Irak.

"Ze waren met tientallen, en er waren slechts vier van ons. Ze hebben al mijn schapen meegenomen."
"Ze waren met tientallen, en er waren slechts vier van ons. Ze hebben al mijn schapen meegenomen." Foto HONY

Ken je Brandon Stanton nog? Hij bedacht HONY, ofwel Humans of New York; een fotoproject over de inwoners van de gelijknamige megastad. Dit keer schoot hij zijn plaatjes niet in Amerika, maar in Irak. Het palet is breed: van kleuters in stippeljurkjes tot zwemmende jongens, en van marktkoopmannen tot schoenenpoetsers.

Op Facebook zijn de beelden goed voor duizenden steunbetuigingen (en miljoenen likes).

samenwerking met de VN

Stanton maakte de fotoserie in opdracht van de Verenigde Naties, schrijft onze correspondent Hans Klis vandaag in nrc.next.

De fotograaf kreeg de opdracht om in tien landen – waaronder Oeganda, Vietnam en El Salvador – de voortgang van de in 2000 gestelde millenniumdoelen op zijn karakteristieke manier uit te lichten. De VN kozen voor een samenwerking met Stanton om op een nieuwe manier hun boodschap te vertellen, legt VN-beleidsadviseur en organisator Gabo Arora uit. “Het gaat erom dat we de gezichten laten zien achter de cijfers en feiten.”

"Ze droomt altijd over de bommen."

“Ze droomt altijd over de bommen.” Foto HONY

Foto’s uit conflictgebieden

Dat de fotograaf net aankwam toen de strijd escaleerde, was stom toeval, zegt Arora. Al levert dat wel veel aandacht op: het voegt een extra laag aan de foto’s toe.

Stanton is een verhalenverteller en vertelde in Irak het verhaal van het groeiende aantal mensen op de wereld dat woont in conflictgebieden.

"Met Photoshop zette ik mijn hoofd op een gezond lichaam, om te zien hoe het eruit zou zien."

“Met Photoshop zette ik mijn hoofd op een gezond lichaam, om te zien hoe het eruit zou zien.” Foto HONY

Humans of… (vul maar in)

Meer zien? Het project is in talloze steden opgepikt. In Parijs en Singapore, bijvoorbeeld. En er is zelfs een parodie: Humans of Pyongyang (Noord-Korea).

Ziehier de Amsterdam-editie:

En die van Utrecht:

Van Maastricht:

Lees ook:Zo komen hun verhalen echt binnen(€)