De Duitse economie stagneert: wat voor gevolgen heeft dat voor Nederland?

Foto Reuters

Duitse economie krimpt

Update 8.45 uur: De Duitse economie is in het tweede kwartaal licht gekrompen: 0,2 procent. Dat blijkt vanochtend uit een raming van het Duitse bureau voor de statistiek. De krimp is volgens persbureau Bloomberg groter dan economen hadden verwacht en de eerste daling ten opzichte van een kwartaal eerder sinds een jaar geleden. In het eerste kwartaal groeide de economie nog met 0,7 procent. De economie kromp door tegenvallende export, en voor de komende maanden wordt weinig verbetering verwacht door de Russische sancties.

Ook in Frankrijk vielen de cijfers tegen: de economie groeide in het tweede kwartaal niet. In het eerste kwartaal was de groei van het bruto binnenlands product ook al nul procent.

De Duitse economie hapert. Sancties van en tegen Rusland, en een tegenvallende vraag vanuit andere haperende EU-landen als Italië en Frankrijk betekenen een onverwachte stagnatie voor de grootste economie van Europa, werd deze week duidelijk. Gaat Nederland daar last van krijgen? In potentie is de schade groot:

Nederland is veruit de grootste handelspartner van Duitsland…

…de export naar Duitsland is nu historisch hoog…

…en dat zijn vooral grondstoffen…

…Nederland importeert vooral chemische producten vanuit Duitsland

    • Yordi Dam