College Tour (en Twan Huys) zijn terug. Deze vier gasten schuiven aan

Een kunstenares, voetballer, een Amerikaanse talkshowhost – allemaal zitten ze in het nieuwe seizoen van College Tour (NTR). Want Twan Huys is terug, vanaf 29 augustus. Vier gasten zijn alvast bekendgemaakt. “Voor elke moeten we vechten”, zegt Huys, “maar de aanhouder wint altijd.”

Twan Huys, presentator van College Tour.
Twan Huys, presentator van College Tour. Foto NRC / Bram Budel

Een kunstenares, voetballer, een Amerikaanse talkshowhost - allemaal zitten ze in het nieuwe seizoen van College Tour (NTR). Want Twan Huys is terug, vanaf 29 augustus. Vier gasten zijn alvast bekendgemaakt. “Voor elke moeten we vechten”, zegt Huys, “maar de aanhouder wint altijd.”

De gasten:

  • Jeremy Paxman (voormalig presentator van het Britse Newsnight),
  • Jerry Springer (Amerikaanse host van The Jerry Springer Show),
  • Arjen Robben (voetballer)
  • Marlene Dumas (kunstenares)

Nieuw dit seizoen is dat er opnames in New York worden gemaakt. Vernieuwingsdrang? Nee, zegt Huys:

“Het concept is absoluut nog niet uitgewerkt. Het programma trekt veel kijkers en ook studenten blijven enthousiast. Twitter en Facebook exploderen na een uitzending, en dan hoeft het niet eens een bijzondere gast te zijn.”

Wat fascineert hem aan deze gasten?

Jeremy Paxman, Brits presentator

Jeremy Paxman is een van de beruchtste interviewers van Engeland. Hij werd bekend als presentator van BBC’s Newsnight. In april van dit jaar besloot hij na vijfentwintig jaar te stoppen met het presenteren van dat actualiteitenprogramma.

Twan Huys:

“Voor iemand met mijn beroep is Paxman een geweldige gast. Hij is een meesterinterviewer die grootse televisie maakt. Persoonlijk is dit voor mij de meest uitdagende gast. Hij staat erom bekend dat hij geen medelijden heeft. Domme vragen moet je hem niet stellen - dan zet hij je voor schut.”

Zie hier zijn interviewtechniek in de praktijk, in een gesprek met de Britse politicus George Galloway:

Jerry Springer, Amerikaanse talkshowhost

Wereldberoemd werd hij, met zijn sensatieprogramma The Jerry Springer Show. Daarin liet hij mensen hun ontrouw opbiechten, of ze moesten vertellen over hun bizarre seksuele voorkeuren - tot grote hilariteit van het publiek. Maar eigenlijk is Springer erg politiek geëngageerd, zegt Huys.

“Veel mensen kennen hem als presentator van ranzige talkshows, maar eigenlijk is hij ook een enorme liefhebber van politiek. Ik wil niet alleen over zijn werk als presentator praten, maar ook over de kandidaatstelling van Hillary Clinton, bijvoorbeeld.”

De Springer Show; zomaar een voorbeeld.

Arjen Robben, Voetballer

Robben, O Robben. Wat maakte de aanvaller met zijn goals een indruk op het WK in Brazilië. Dit jaar begint hij bij Bayern München aan zijn zesde seizoen. Zijn carrière begon trouwens heel ergens anders: bij FC Groningen. Huys:

“Robben is uiteraard dé held van het WK. Mensen kennen Robben vooral uit de korte interviewtjes na een voetbalwedstrijd. Bij ons krijgt hij langer de tijd om te praten.”

Ook Frank Evenblij van Bureau Sport (VARA) ging met Robben om de tafel:

Marlene Dumas, Kunstenares

De Zuid-Afrikaanse Marlene Dumas woont sinds haar drieëntwintigste in Nederland. Ze begon er aan een carrière als kunstenares. Haar werken zijn sterk erotisch geïnspireerd - sommigen noemen het zelfs pornografisch. In 2012 won ze de Johannes Vermeer Prijs voor haar hele oeuvre. Huys:

“Volgens mij is Dumas de meest getalenteerde kunstenares van deze tijd. Het is heel bijzonder dat we haar hebben kunnen strikken, want ze wil zelden praten. Het was ook handig dat ze bij mij om de hoek woonde. Ik ben haar alvast gaan opzoeken in haar atelier.”

Portret van Marlene Dumas.

Portret van Marlene Dumas. Foto NRC / Merlijn Doomernik