NS zet laser in

Een laser is komend najaar het nieuwste wapen van de NS en ProRail in de strijd tegen herfstbladeren op de rails. Het betreft een proef in samenwerking met de TU Delft.

De techniek waarbij blad wordt weggebrand is in Groot-Brittannië al met succes toegepast, zegt een woordvoerder van ProRail. Ook wordt een watersproeier ingezet, zodat de blaadjes niet aan de rails hechten.

ProRail verwacht niet dat de laser alle problemen op het spoor verhelpt. „We weten dat er hoe dan ook in het seizoen extra overlast zal blijven”, zegt de woordvoerder.

Het treinverkeer heeft jaarlijks last van bladval in de herfst. Door de bladeren op de rails verliezen de wielen van treinen grip bij het afremmen waardoor ze ongelijk afslijten. Zo ontstaan ‘vierkante’ wielen. Treinen kunnen daarmee niet doorrijden zonder de rails te beschadigen. (Novum)