Bèta + babes = gewild Dus nu ook bij Lego

Er zijn niet alleen campagnes van de overheid, Lego wilde ook bètababes. Nu is er een driedelige set, met geochemicus Ellen Kooijman (32) als model

De Legoset ‘Onderzoeksinstituut’ bestaat uit een sterrenkundige, een scheikundige en een paleontoloog (helemaal bovenaan, inclusief een hier niet afgebeeld dinoskelet)
De Legoset ‘Onderzoeksinstituut’ bestaat uit een sterrenkundige, een scheikundige en een paleontoloog (helemaal bovenaan, inclusief een hier niet afgebeeld dinoskelet)

Goh, de vrouwelijke scheikundige draagt make-up, en geen veiligheidshandschoenen! Dat vond geochemicus Ellen Kooijman (32) jammer. Want make-up in het lab kan de samples die je bestudeert contamineren en veiligheidshandschoenen zijn gewoon een must. Maar verder is ze heel enthousiast over de nieuwe legoset ‘Onderzoeksinstituut’, die ze onlangs als eerste mocht uitpakken. Ze had hem zelf bedacht, maar het is toch anders om hem in het echt te zien.

Het is een legodoos met drie wetenschappers: een paleontoloog, een sterrenkundige en een scheikundige. Alle drie vrouwen. Al in de ideefase werd het Lego Onderzoeksinstituut omarmd door legofans die, net als Kooijman, vonden dat er te weinig vrouwelijke legofiguurtjes zijn met interessante beroepen. De set, net te koop, raakte direct uitverkocht.

Rolmodel zonder veiligheidsbril

Kooijman staat zelf in het instructieboekje in de doos: een „griezelig grote foto”, schrijft ze op haar blog, van haar in het Zweeds natuurhistorisch museum in Stockholm, waar ze als senior onderzoeker werkt. „Ik ben een slecht voorbeeld doordat ik mijn veiligheidsbril niet op heb, dus hierbij bied ik daarvoor mijn excuses aan.”

In april 2012 had Kooijman het idee voor de legoset met vrouwelijke wetenschappers aangedragen op de website van Lego Ideas. Daar kunnen mensen voorstellen doen voor projecten die ze graag als officiële legodoos in de winkel zouden zien. Als een voorstel meer dan 10.000 online supporters krijgt, bekijkt Lego of het echt kan worden uitgevoerd. In juni werd bekend dat het project van Kooijman had gewonnen van onder andere een Sherlock Holmes-doos en een met mooie oude Japanse gebouwen.

Kooijman noemt zichzelf een AFOL, een Adult Fan of Lego (volwassen legofan). Toen ze op de website stuitte waar je zelf legoprojecten kunt indienen, wist ze meteen dat ze graag een set wilde creëren met vrouwelijke legopoppetjes met interessante beroepen. Vrouwelijke legopoppetjes zijn er sowieso weinig, en die er zijn, zijn vaak nogal stereotiep vrouwelijk. Daar wordt wel vaker over geklaagd, en al helemaal sinds Lego in 2012 de ‘op jonge meisjes gerichte’ lijn Lego Friends lanceerde. Dat zijn legosets met meisjespoppetjes met grote ogen en een taille, vaak gehuld in pastelkleuren. Ze lijken nauwelijks op de stoere, gewone legominifiguurtjes die vaak collector’s items zijn.

Een meisje van 7 schreef in januari met de hand een briefje aan Lego, waarin ze klaagde dat jongenspoppetjes avonturen mochten beleven, mensen redden en zelfs met haaien zwemmen, terwijl meisjespoppetjes geen baan hadden, thuis zaten of gingen shoppen. „Ik wil dat jullie meer legomeisjesmensen maken die op avontuur gaan en plezier hebben, oké?”, schreef Charlotte. Haar briefje werd duizenden keren gedeeld op sociale media.

De set ‘Onderzoeksinstituut’ zal vast bij Charlotte in de smaak vallen. Ellen Kooijman is er ook heel tevreden over. Het dinosaurusskelet is groter uitgevallen dan ze had gedacht, maar dat vindt ze mooi. Dat haar favoriete sterrenbeeld Orion op het schoolbord bij de astronoom staat, vindt ze fantastisch. En ze vindt het ook geweldig dat de poppetjes allemaal twee mogelijke gezichtsuitdrukkingen hebben, „want de alternatieve gezichtsuitdrukkingen van paniek en frustratie vertellen echt verhalen”.