Als je van strips houdt

Je kunt een studie maken van de stroom van seksistische ellende die een recensente van The Village Voice over zich heen kreeg. Ze had opgemerkt dat de nieuwe Marvel-stripverfilming Guardians of the Galaxy misschien een beetje al te zelfbewust en te veel van het goede was. Maar ja: bij stripverfilmingen gaat het nou eenmaal niet over film, maar over strip, en over wie het beste doet wat de fans willen. In dat laatste slaagt Guardians of the Galaxy prima. Superhelden zijn ze niet echt, de aardbewoner Peter Quill die als ruimtejutter annex gauwdief in zijn levensonderhoud voorziet, huurmoordenares Gamora en het boomachtige wezen Groot. Samen mogen ze het universum redden. En dat doen ze met behulp van de gebruikelijke cocktail van stunts en special effects. De film heeft vaart (zelfs zoveel dat hij de plot voorbij racet) en humor. Die laatste is inderdaad zo zelfbewust, dat hij iedereen buitensluit die niet in de wetten van het genre is ingewijd.