Obama: geen evacuatie yezidi’s, humanitaire hulp afgebouwd

President Obama legt een verklaring af over de situatie in Irak en de gebeurtenissen in Ferguson, Missouri.
President Obama legt een verklaring af over de situatie in Irak en de gebeurtenissen in Ferguson, Missouri. Foto Reuters / Kevin Lamarque

De acties van het Amerikaanse leger in Noord-Irak zijn succesvol geweest, waardoor het mogelijk wordt om de operatie rond het Sinjargebergte af te bouwen. Dat zei president Obama vanavond in een verklaring. Er zal geen evacuatie van yezidi’s plaatsvinden en de humanitaire hulp wordt afgebouwd.

Obama gaf vorige week toestemming voor twee acties in het noorden van Irak: het droppen van humanitaire middelen voor de yezidi-gemeenschap die naar het Sinjargebergte was gevlucht en het bombarderen van stellingen van de Islamitische Staat (IS). Van de tienduizenden yezidi’s die in het gebergte zaten, zijn inmiddels nog maar enkele duizenden over; het grootste gedeelte is al geëvacueerd. De groep die is overgebleven verkeert in relatief goede gezondheid.

De president zei dat Amerika wel doorgaat met bombarderen op het moment dat Amerikaanse burgers in Irak gevaar lopen.

Tijd voor vrede en rust in de straten van Ferguson

Obama reageerde vanaf zijn vakantieadres in Martha’s Vineyard ook op de ontwikkelingen in Ferguson. Al dagen is het in en rondom de stad Saint Louis onrustig. Zondag schoot de politie daar de zwarte tiener Michael Brown neer, sindsdien zijn er elke avond protesten geweest die uiteindelijke uitdraaiden op hevige rellen.

Ook vannacht gingen demonstranten de straat op en werd de politie bekogeld met molotovcocktails. Daarnaast werden twee journalisten, van The Washington Post en de Huffington Post, gearresteerd. Ze zouden niet snel genoeg hebben meegewerkt.

De president riep op om de rust te bewaren. Daarnaast gaf hij aan dat het ministerie van Justitie en de FBI een onderzoek naar de dood van Brown zijn gestart. Ook liet hij weten dat de arrestatie van de journalisten niet kan en dat van de politie, vanwege haar autoriteit, meer mag worden verwacht dan van de rest. Zij zou zich beter moeten gedragen en de veiligheid op straat moeten garanderen.