Economie

58 miljoen euro verlies voor Achmea - flinke winst voor Aegon

Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Achmea heeft vorig halfjaar een verlies van 58 miljoen euro geleden als gevolg van afschrijvingen en reorganisatiekosten. Zonder deze uitgaven deed de Nederlandse verzekeraar het wel een stuk beter dan vorig jaar.

De operationele winst steeg met zeventig procent naar 142 miljoen euro, zo maakte Achmea vanmorgen bekend. Het bedrijf achter onder meer Centraal Beheer en Interpolis kondigde eind vorig een grote reorganisatie aan waarbij vierduizend banen verdwijnen, in totaal ongeveer 20 procent van het totale personeelsbestand. In de eerste zes maanden van dit jaar koste die reorganisatie 45 miljoen euro, zo schrijft persbureau Novum op basis van Achmea.

Afschrijvingen op Syntrus en Oranta, inkomsten stegen wel

Daarnaast moest Achmea afschrijven op pensioendienstverlener Syntrus en zijn Russische verzekeraar Oranta, wat het bedrijf 142 miljoen euro kostte. Door deze twee tegenvallers kwam Achmea netto in de min uit, terwijl vorig jaar nog een winst van 123 miljoen euro werd geboekt.

De inkomsten van Achmea stegen echter, met bijna twintig procent naar 12,9 miljard euro. Die toename is vooral te danken aan de inkomsten uit beleggingen, aan verzekeringspremies verdiende het bedrijf juist drie procent minder. De kosten stegen tegelijkertijd harder dan de omzet, met twintig procent.

‘Financiële positie blijft op peil’

Ondanks het verlies blijft de financiële positie van Achmea evenwel op peil, zo stelt topman Willem van Duin in een toelichting. De kapitaalpositie van de verzekeraar is namelijk nog altijd ‘zeer gezond’. Van Duin ziet die uitspraak bevestigt door de rating A+ die Achmea van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s meekreeg.

343 miljoen winst voor Aegon

Aegon heeft in het eerste kwartaal een winst geboekt van 343 miljoen euro, een stijging van 43 procent ten opzichte van een jaar eerder, vooral dankzij hogere winsten uit belegging.

De omzet van Aegon steeg in tweede kwartaal met vijf procent tot 2,1 miljard euro. De verzekeraar wist minder levensverzekeringen maar meer ziektekosten- en schadeverzekeringen te verkopen, aldus Novum.

Het onderliggende resultaat voor belasting steeg met zeven procent tot 514 miljoen euro. De verzekeraar verdiende op alle markten meer. Dankzij deze groei, betere bedrijfsprestaties en hogere aandelenmarkten kwam het resultaat hoger uit.

Ongunstige sterftecijfers in de Verenigde Staten en schommelingen in wisselkoersen drukten het resultaat juist iets.
De nettostortingen stegen in het eerste kwartaal naar 6,1 miljard euro. Hierdoor had Aegon in het tweede kwartaal voor het eerst meer dan vijfhonderd miljard euro aan beleggingen in beheer.