Zo kan een Russische homo toch ‘meelopen’ in de Praagse Gay Parade: met een app

None

Czeslaw Walek staat dit jaar zelf op de poster van de Prague Pride. Samen met zijn Nederlandse partner Willem, met wie de voorzitter van de Tsjechische Gay Parade-variant onlangs in Nederland in het huwelijk trad. De verbintenis staat volgens Walek symbool voor het thema van de Prague Pride: East meets West. De organisatie wil dit jaar de positie van Tsjechië als homovriendelijkste land van Centraal- en Oost-Europa gebruiken om actief steun te betuigen aan homo’s en ontwikkelde een speciale app. Daarmee kunnen homo’s uit Rusland en Oekraïne de Praagse Gay Parade virtueel bijwonen. Avatars zullen hen zaterdag tijdens de Gay Parade in Praag vertegenwoordigen. „Wij willen een stem geven aan homo’s en lesbiennes die in landen wonen waar het niet mogelijk is om een Gay Pride te organiseren”, legt Walek uit. „We richten ons met name op Rusland en Oekraïne, omdat die landen het dichtst bij ons staan en er daarnaast een grote Russische en Oekraïense gemeenschap in Praag woont. Maar de app is bedoeld voor alle homo’s die in landen wonen waar zij worden onderdrukt.”

Via een beveiligde website kunnen ze zich registreren: als avatar, of als ‘needie’. De avatar is de vrijwilliger in Praag die in naam van een needie meeloopt in de Gay Parade. Deze vertegenwoordigde mag via de website zijn of haar eigen avatar uitkiezen. Met een speciale app kunnen tijdens de parade foto’s, filmpjes en boodschappen worden gestuurd naar de needie. En omgekeerd kunnen ook opdrachten worden gegeven: om een poster tegen Poetins homowetgeving te maken bijvoorbeeld.

Er hebben zich inmiddels 400 avatars aangemeld. Er zijn zo’n 200 needies. Waarschijnlijk zal dus niet iedere avatar daadwerkelijk iemand vertegenwoordigen. De 22-jarige Matous Hartman uit Praag heeft bijvoorbeeld nog geen needie gevonden. „Ik woon in Praag en kan hier als homo een prettig leven leiden”, zegt hij. „Tsjechië ligt midden in Europa, precies tussen oost en west. In landen ten oosten van Tsjechië zijn er grote problemen voor homoseksuelen. Ik hoop dat ik zo mijn steun aan hen kan betuigen, ook als ik zelf uiteindelijk niemand kan vertegenwoordigen.”

De Prague Pride-organisatie hoopt dat de app niet alleen tijdens de Praagse Gay Parade zal worden gebruikt. Het is de bedoeling om dit concept ook uit te breiden naar andere Gay Parades.

    • Laura Postma