Poetin beslist: clubs van de Krim naar Rusland

Moeten drie voetbalclubs van de geannexeerde Krim worden overgeheveld van de Oekraïense naar de Russische competitie? De schatrijke Russische voetbalelite is nerveus, op een vergadering van 30 juli in Moskou.

De krant Novaja Gazeta onthulde deze week letterlijk wat de miljonairs van de Russische voetbond bespraken. Angst voor nog meer westerse sancties overheerst op de vergadering van het uitvoerend comité. Eerst maar overleggen met „Number One”, president Vladimir Poetin. Die is duidelijk: de clubs van de Krim gaan spelen in de Russische tweede divisie, het laagste profniveau.

Poetin speelt een belangrijke rol in het Russische voetbal. Hij redde noodlijdende clubs door rijke zakenlieden te overtuigen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen met een investering in het voetbal. De president speelde een cruciale rol bij de toewijzing van het WK 2018 aan Rusland. Al gaan door de crisis in Oekraïne inmiddels internationaal stemmen op, onder meer van de Engelse onderminister Nick Clegg, om Rusland het WK af te nemen.

Maar Poetins oordeel weegt nog altijd zwaarder dan de dreiging van westerse sancties. Clubs van de Krim naar Rusland? „Als er een direct bevel is, zijn er verder geen vragen”, citeert Novaja Gazeta voetbalmiljonair Sergei Galitsky.