Vijf doden bij explosie in Gaza tijdens ontmanteling raket

Foto ANP/EPA/Mohammed Saber

Bij een explosie in Gaza-Stad zijn vijf doden gevallen. Experts probeerden een raket te ontmantelen toen het projectiel ontplofte. De explosie vond plaats op de derde dag van een bestand tussen Israël en Hamas dat vanavond afloopt.

De door Israël afgevuurde raket in Beit Lahyia was niet ontploft; een team van experts probeerde het projectiel daarom te ontmantelen, maar dat mislukte, aldus AFP vanochtend. Onder de doden is een journalist van persbureau AP uit Italië en diens tolk. Daarnaast raakten bij de explosie drie Palestijnen gewond, alsmede een fotograaf van AP.

Bestand loopt vanavond af

Op dit moment is een staakt-het-vuren van kracht tussen Hamas en Israël. Vanavond om 23.00 uur onze tijd zal dat bestand echter aflopen. Het bestand duurt drie dagen. Het lijkt erop dat beide partijen zich aan het bestand houden. Wat er gaat gebeuren na het aflopen van het staakt-het-vuren is nog niet duidelijk.

De bedoeling van het bestand was om beide partijen een kans te geven om in Kairo te onderhandelen over een oplossing voor het huidige conflict. Egyptische mediators hebben daar een voorstel gepresenteerd waarin onder wordt voorzien in een minder strikte hantering van de blokkade op Gaza, maar dat gaat voor de Palestijnen niet ver genoeg.