Verwondering over Gaudí

De hijskranen eromheen zijn net zo karakteristiek als de druipkaarsachtige torens van de kathedraal-in-wording zelf, zoals ze daar staan in de schemering aan het begin van de documentaire die Zwitser Stefan Haupt maakte over de bouwwerkzaamheden aan de Sagrada Familia in Barcelona. ‘Het wonder van de schepping’ is de ondertitel van zijn film, die zich ondanks de tv-achtige opzet van observaties en interviewtjes graag op een filmdoek bekijken laat, omdat alles wat we te zien krijgen zoveel groter is dan een televisiescherm. De torens, de gewelven, de geweldige abstracte glas-in-loodramen, alles komt beter tot z’n recht in de bioscoop. Het licht mag net zo op het filmdoek spelen als in de bouwsels van de Catalaanse architect Antoni Gaudí zelf.

Wat de film doet uitstijgen boven de gebruikelijke architectuurdocu is dat hij niet alleen informatief wil zijn, maar ook de ver- en bewondering van de maker vertaalt in vragen over kunst, spiritualiteit, architectuur en hun betekenis voor de ervaring van (de) eeuwigheid. En ruimte laat om na te denken over wat het betekent om anno nu een huis voor God te bouwen, nu zoveel goden met elkaar in de clinch liggen. Zouden ze in Barcelona misschien allemaal een plek kunnen krijgen?

    • Dana Linssen