Bier drinken? Bandje wordt doorgeknipt

Een wit polsbandje dragen tijdens de introductieweek in Utrecht betekent: geen bier.

Gekleurde bandjes moeten ervoor zorgen dat minderjarige aankomend studenten van het bier afblijven tijdens de introductieweken. Maandag trapten Groningen, Utrecht en Leiden af.

Jongeren onder de achttien mogen sinds 1 januari 2014 tijdens het uitgaan geen alcohol drinken. Daarom bedachten organisatoren van introductieweken – die een aantal keren bij elkaar kwamen – dat aankomende studenten onder de achttien een bandje moeten dragen in een bepaalde kleur. Ben je ouder dan achttien, dan krijg je een andere kleur. Wordt een minderjarige aspirant-student betrapt op het nuttigen van alcohol, dan wordt het bandje doorgeknipt en mag de overtreder niet meer meedoen aan activiteiten. In Groningen worden minimaal vier minderjarigen in één groep geplaatst om groepsdruk rondom het drinken te verminderen.

    • Evy van der Sanden