Z-Afrika wil neushoorns verhuizen om ze te laten overleven

FOTO AFP

De Zuid-Afrikaanse regering wil honderden neushoorns evacueren uit het Kruger Park om ze te redden uit de handen van stropers. De stroperij is zo explosief toegenomen dat uitsterving dreigt als de beesten niet in veiligheid worden gebracht. Vorig jaar werden meer dan duizend neushoorns in Zuid-Afrika gedood, drie per dag. Er worden net zoveel neushoorns gedood als er geboren worden.

De regering heeft lang ontkend de neushoorns uit het Kruger Park weg te willen halen, bang voor de gevolgen voor het toerisme. Maar gisteren bevestigde de minister van Milieuzaken Edna Molewa dat de autoriteiten „zo’n 500” neushoorns willen verhuizen. Sommige dieren zullen naar andere delen van het park worden gebracht, ver weg van de grens van Mozambique waar veel stropers vandaan komen. Andere zullen naar dunner bevolkte wildparken in buurlanden als Botswana worden gebracht. Volgens de Sunday Times wil de regering ook 260 neushoorns verkopen aan omliggende particuliere parken.

Vooral de opkomende middenklasse in Vietnam wordt verantwoordelijk gehouden voor de enorme toename van de stroperij. In Vietnam geldt het gemalen poeder van de hoorns als wondermiddel tegen tal van ziekten. Ook is de hoorn een statussymbool in gegoede kringen.

In het Kruger Park lopen nog 8.400 witte neushoorns en 2.000 zwarte neushoorns. In sommige delen van het park is het leger ingezet. De stropers blijken echter vaak samen te werken met parkwachters en zelfs politieagenten.