Ronald begreep wat ik niet begreep

Elke carrière kent wel een leermeester. Voor verkeersvlieger Steven van Haaff (40) is dat Ronald Knoote (59).

‘Een donkerblauwe broek en colbert en een hagelwit overhemd. Op mijn schouders zaten epauletten zonder strepen. Als twintigjarige jongen was ik trots op mijn uniform van de KLM Luchtvaartschool. Ik werd opgeleid tot piloot, wat ik al een tijdlang wilde. Maar aan het eind van de opleiding vond ik het zwaar.

„Ik zat voor het eerst in de cockpit van een Boeing 737. Het was een vluchtsimulator, maar de knoppen, handles en meters waren er niet minder echt door. Het waren er veel meer dan ik gewend was. Mijn instructeur zat achter me en zei telkens wat ik niet goed deed. ‘Nee, die knop staat niet goed’, en ‘Dat is de procedure niet.’ Zo ging het dagenlang door. Ik probeerde te onthouden wat ik wanneer moest doen. Daarom wilde ik snappen wat de principes daarachter waren, maar de instructeur had weinig geduld met me. Met moeite sloot ik de training uiteindelijk af, maar ik was wel wat onzeker geworden. Terwijl zelfvertrouwen juist heel belangrijk is als piloot. Je moet zo zeker van jezelf zijn dat je ook in moeilijke omstandigheden controle kunt houden.

„Ronald Knoote was de instructeur van de volgende training aan de Luchtvaartschool. Dat was een verademing. Hij luisterde en keek naar me, totdat hij begreep waarom sommige dingen niet zo vlot bij me gingen. Daardoor kon hij me precies de juiste tips geven. Hij complimenteerde me met wat ik goed deed, waardoor ik zelfverzekerder werd.

„In korte tijd snapte ik precies hoe ik met de machine moest omgaan en kon ik het bovendien onthouden. De opleiding rondde ik met succes af en inmiddels vlieg ik als gezagvoerder op grote passagiersvliegtuigen.

„Laatst deed mijn dochtertje Anna van drie jaar een poging om te fietsen. Het lukte niet. Ze bleef staan boven haar fiets en wandelde de straat door. Waarom ging ze niet gewoon zitten? Ik keek een tijdje naar haar, probeerde te begrijpen wat zij niet begreep en gaf haar een paar aanwijzingen hoe je moet fietsen. Eigenlijk precies zoals Ronald mij iets leerde.”