Presidentskandidaat Brazilië verongelukt - campagne gestaakt

Eduardo Campos eerder deze maand op een bijeenkomst in Brasilia.
Eduardo Campos eerder deze maand op een bijeenkomst in Brasilia. Foto Reuters / Ueslei Marcelino

De Braziliaanse presidentskandidaat Eduardo Campos is om het leven gekomen bij een vliegtuigongeluk. Dat meldt persbureau AP.

Het privévliegtuig stortte neer in een woonwijk in Santos, een stad ten zuiden van São Paulo. De weersomstandigheden waren slecht. De zes andere inzittenden kwamen ook om. Meerdere huizen werden door de brokstukken van het toestel getroffen. Het is onduidelijk of daar doden of gewonden bij zijn gevallen.

Campos leidde de socialistische partij, de Partido Socialista Brasileiro (PSB). Hij was jarenlang gouverneur van de noord-oostelijke staat Pernambuco. De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft haar campagne voor drie dagen stilgelegd naar aanleiding van het nieuws.

President Rousseff gaat op voor tweede termijn

De presidentsverkiezingen in Brazilië staan gepland voor 5 oktober. President Rousseff gaat op voor een tweede termijn. Lange tijd leek dat een gelopen race, maar de traag groeiende economie is een belangrijke reden dat Rousseffs populariteit is gedaald, schreef onze correspondent Floor Boon eerder in NRC. Haar regering wordt een te interventionistische koers verweten, die buitenlandse investeerders afschrikt.

Het jaar dat Rousseff de verkiezingen won, in 2010, groeide de economie met 7,5 procent – het hoogste groeicijfer in ruim twee decennia. Sindsdien maakt Brazilië de verwachtingen niet waar. De economische groei daalde: 2,7 procent in 2011, 1 procent in 2012 en 2,5 procent vorig jaar.

Campos stond in recente peilingen derde, achter Rousseff en senator Aécio Neves.

Twitter avatar NLFloor Floor Boon Campos stond derde in de peilingen. Dilma leidt polls met 36%, daarna Aécio Neves 20% (dan weet niet 14% en blanco 13%) - daarna Campos 8%