Oekraïne: Russisch hulpkonvooi komt er niet in - ‘cynische’ daad

Russisch hulpkonvooi rijdt langs de Russische stad Jelets.
Russisch hulpkonvooi rijdt langs de Russische stad Jelets. Foto Reuters / Nikita Paukov

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft vandaag gezegd dat het Russische konvooi met hulpgoederen het land toch niet in mag. Op zijn Facebookpagina zei de minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov dat hij het een ‘cynische’ daad vond, zo schrijft persbureau Reuters.

UPDATE 13.24 uur: Het konvooi zou zijn koers hebben gewijzigd en nu richting Loehansk rijden. Dat meldt MIGnews.com.ua. Nu zou de grensovergang bij Izvarino de bestemming zijn. Izvarino ligt in de regio Loehansk, een bolwerk van de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne en dus heeft Oekraïne daar geen controle over wat de grens passeert.

Het Russische, humanitaire konvooi bestaande uit 280 vrachtwagens vertrok gisteren op weg naar Oost-Oekraïne. Oekraïne verklaarde gisteren eerst dat het konvooi het land niet in mocht. Daarna zou het mogelijk onder begeleiding van waarnemers van de OVSE toch het land in mogen. Vervolgens zouden de hulpgoederen bij de grens overgedragen worden aan het Rode Kruis, dat de humanitaire operatie in Oost-Oekraïne coördineert. Een andere optie die werd bekeken was dat Oekraïense militairen vanaf de grens met het konvooi zouden meerijden.

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Avakov zegt nu toch weer dat het konvooi niet het land in mag. Op zijn Facebookpagina zei hij:

“Poetins ‘humanitaire’ konvooi zal de grens niet mogen oversteken. De provocatie van een cynische agressor zal niet worden toegestaan.”

Premier Jatsenjoek zou hebben gezegd tijdens een overleg met zijn kabinet:

“Het niveau van het Russische cynisme kent geen grenzen. Eerst sturen ze tanks, raketten en bandieten die op onze inwoners schieten. En daarna sturen ze water en zout.”

Aantal doden verdubbeld

Het aantal doden als gevolg van het conflict is sinds eind juli inmiddels opgelopen tot meer dan tweeduizend zo meldde de VN vandaag. Bijna vijfduizend mensen zijn gewond geraakt. De cijfers zijn inclusief militairen, soldaten en burgers. Een woordvoerder van de VN zei dat het duidelijk escaleert en dat de organisatie zich grote zorgen hierover maakt.