Polsbandjes voor handhaving alcoholwet bij studentenintro’s

ANP / Toussaint Kluiters

Gekleurde bandjes moeten ervoor zorgen dat minderjarige aankomend studenten van het bier afblijven tijdens de introductieweken. Na onderling overleg hebben enkele introductieweekorganisaties besloten tot het polsbandjessysteem.

Ongeveer vijfhonderd deelnemers aan de UIT-week in Utrecht zijn minderjarig, zegt UIT-voorzitter Vivien Bonke vandaag in NRC Handelsblad. En dus moeten zij nuchter kennismaken met de stad waar ze gaan studeren. Maandag trapten Groningen, Utrecht en Leiden af; de andere studentensteden volgen later.

Jongeren onder de achttien mogen sinds 1 januari 2014 tijdens het uitgaan geen alcohol drinken. Daarom bedachten organisatoren van introductieweken – die een aantal keren bij elkaar kwamen – dat aankomende studenten onder de achttien een bandje moeten dragen in een bepaalde kleur. Ben je ouder dan achttien, dan krijg je een andere kleur.

Wordt een minderjarige aspirant-student betrapt op het nuttigen van alcohol, dan wordt het bandje doorgeknipt en mag de overtreder niet meer meedoen aan activiteiten. In Groningen worden minimaal vier minderjarigen in één groep geplaatst om groepsdruk rondom het drinken te verminderen.

Lees de reportage (€) van verslaggeefster Evy van der Sanden vandaag in NRC Handelsblad.