Oorlogsmoeheid bij Stallone

In een van de leukste scènes in The Expendables 3 scheert de net uit gevangenschap bevrijde Wesley Snipes zijn baard met een samoeraizwaard. Lekker absurd. Waarom zat je vast, vraagt een van de stoïcijnse Expendables-mannen: „belastingontduiking” zegt hij – voor wie weet dat Snipes tussen 2010 en 2013 vastzat voor belastingfraude, een amusant antwoord. Jammer dat de hele film niet die laconieke toon heeft.

The Expendables zijn huurmoordenaars die het opnemen tegen foute dictators en sadistische schurken. De groep bestaat grotendeels uit acteurs die meespeelden in jarentachtigactiefilms, maar de pensioengerechtigde ijzervreters staan flink hun mannetje. Omdat Bruce Willis te veel geld wilde, huurde Sylvester Stallone aan aantal vervangers in, onder wie Snipes, Harrison Ford en Mel Gibson als amorele schurk.

Halverwege de film wil Stallone zijn oude crew vervangen door jonge broekies maar de oudjes pikken dat niet. Dus vechten in de oorverdovende climax beide teams een half uur lang tegen het leger van Gibson en wordt alles wat los- en vastzit kapot geschoten. Het duurt allemaal veel te lang, met oorlogsmoeheid tot gevolg. De mannen, onder wie Arnold Schwarzenegger en Jet Li, mogen best met pensioen.

    • André Waardenburg