Massamoordenares en modelgevangene Krenwinkel

Op 9 en 10 augustus was het 45 jaar geleden dat Los Angeles werd opgeschrikt door twee meervoudige moorden door de groep rond Charles Manson, waarbij onder andere actrice Sharon Tate omkwam. De daders, onder wie de nog altijd knettergekke Manson zelf, zitten sinds 1970 levenslange gevangenisstraffen uit.

Ter gelegenheid van het jubileum heeft The New York Times een interview online gezet met Patricia Krenwinkel, lid van de ‘Manson Family’. Zij en mededader Leslie Van Houten behoren tot de langst zittende vrouwelijke gevangenen in de VS.

Het is het eerste vraaggesprek in 20 jaar met Krenwinkel. Ze is modelgevangene: leert analfabeten lezen, schrijft gedichten en muziek, en geeft danslessen. In 1970 was ze uitdagend, nu lijkt ze berouw te hebben en accepteert ze haar straf. Als verklaring voor haar daden geeft ze de behoefte aan liefde en aandacht die ze had gemist in het gebroken gezin waaruit ze kwam.

Tien minuten is lang voor een internetvideo, maar te kort om te kijken naar iemand die als jonge meid zoveel levens verwoestte, inclusief haar eigen, en nu als bejaarde zo’n wijze indruk maakt. Een versie van 25 minuten is te koop, op LifeAfterManson.com.

    • Herbert Blankesteijn