Hulpkonvooi uit Rusland moet ontladen bij de grens

None
Foto Reuters

Het Russische humanitaire konvooi op weg naar Oost-Oekraïne komt het land niet in. Dat zei een woordvoerder van de Oekraïense veiligheidsdiensten gistermiddag. De 280 witte vrachtwagens zijn gisteren vertrokken uit Moskou, tot woede van Oekraïne. De regering in Kiev staat geen eenzijdige actie toe, uit vrees voor militaire interventie. Kiev ging maandag akkoord met een hulpmissie, mits het Rode Kruis toezicht zou uitoefenen. Dat zei gisteren echter niet te weten wat het konvooi vervoert. Russische media meldden dat de vrachtwagens tweeduizend ton hulpgoederen vervoeren. Uiteindelijk heeft Oekraïne toegezegd dat het konvooi bij de grens wordt ontladen, mits de goederen worden overgeheveld naar wagens van het Rode Kruis. Eerder die avond sprak de Franse president Hollande met president Poetin over het incident. Hollande waarschuwde Poetin dat hulp moest worden goedgekeurd door zowel Oekraïne als het Rode Kruis en dat een eenzijdige missie „grote angst zou oproepen”.

    • Ap