Obama roept op tot kalmte na rellen rondom dood zwarte tiener

Agenten houden de wacht in St. Louis na de rellen rondom de dood van Michael Brown.
Agenten houden de wacht in St. Louis na de rellen rondom de dood van Michael Brown. Foto ANP/EPA/Robert Rodriguez

President Obama heeft opgeroepen tot kalmte in de nasleep van de dood van Michael Brown, die zondagavond in Ferguson werd doodgeschoten door de politie. Sindsdien is het zeer onrustig in de omgeving. De politie wil ondertussen niet de identiteit van de agent die heeft geschoten, vrijgeven.

President Obama noemde het incident een tragedie, en riep inwoners van de buitenwijk van St. Louis op om niet ondoordacht te handelen.

“Ik weet dat de gebeurtenissen van de laatste paar dagen sterke emoties oproepen, maar ik roep iedereen in Ferguson en het hele land op om deze jonge man te herinneren door reflectie en begrip.”

Vijftig arrestaties

Michael Brown werd zondagavond doodgeschoten door de politie in Ferguson. Volgens de politie raakte een agent bij een appartementencomplex verzeild in een handgemeen met Brown en een andere man. Daarbij vuurde de agent meerdere keren zijn wapen af, waardoor Brown kwam te overlijden.

Volgens getuigen stak Brown echter zijn handen in de lucht en was hij zelf niet gewapend. De agent zou Brown zeer agressief hebben bejegend, zo zegt de andere jongen die bij het incident betrokken was in een interview op MSNBC.
Opvallend: de politie heeft deze getuige nog niet gesproken.

Twitter avatar chrislhayes Christopher Hayes I interviewed the key witness to the Michael Brown shooting last night.

The police haven’t.

Think about that.

Het incident heeft tot veel ophef geleid in Ferguson, waar voornamelijk veel zwarte Amerikanen wonen. De agent zou volgens inwoners uit racistische motieven hebben gehandeld. Dat leidde tot rellen en meer dan vijftig arrestaties in de wijk.

Twitter avatar MatthewKeysLive Matthew Keys Stunning New York Times photo from #Ferguson, Missouri - http://t.co/FwE871Zy1V http://t.co/TKrntsXmWw

De politie zou gisteren de identiteit van de agent bekendmaken, maar heeft daar op het laatste moment toch van afgezien. Er wordt gevreesd voor diens veiligheid. De agent is inmiddels op betaald verlof gestuurd.

De vader van de doodgeschoten jongen heeft vannacht gemaand tot kalmte. Hij eist gerechtigheid, maar dat moet wel op de juiste wijze gebeuren:

“Wij moeten samenkomen, en dit goed doen, op de juiste wijze. Dus geen geweld.”