Obama beslist ‘binnen paar dagen’ over reddingsactie yezidi’s

Yezidi's bij een grensovergang tussen Irak en Syrië. Koerdische troepen helpen vluchtelingen via deze route het Sinjar-gebergte te ontvluchten.
Yezidi's bij een grensovergang tussen Irak en Syrië. Koerdische troepen helpen vluchtelingen via deze route het Sinjar-gebergte te ontvluchten. AFP / Ahmad al-Rubaye

Het Witte Huis beslist binnen enkele dagen over een militaire reddingsoperatie voor Iraakse vluchtelingen die vastzitten op een berg in het noorden van het land. Tot de mogelijkheden behoort onder meer een luchtbrug.

Persbureau AP meldt dat Washington zich laat adviseren door de bijna 130 militairen die gisteren naar Irak zijn gestuurd. Zij moeten beoordelen wat voor operatie het beste past bij de situatie, die volgens veiligheidsadviseur Ben Rhodes “onhoudbaar” is. Hoewel de duizenden Yezidi’s voedsel en water ontvangen is een lang verblijf in de bergen geen optie.

Volgens CNN is een luchtbrug een realistische optie om de vluchtelingen uit het Sinjar-gebergte te halen. Een operatie over de grond zou te lang duren, te veel veiligheidsrisico’s met zich meebrengen en bovendien te zwaar zijn voor de verzwakte vluchtelingen.

De reddingsoperatie zou hoe dan ook een humanitaire en geen militaire aard hebben.