Niet schieten, ik geef me over

Foto Scott Olson/AFP
Foto Scott Olson/AFP

De man op de foto maakt deel uit van een protestmars in de Amerikaanse stad Ferguson. Ruim honderd betogers eisten daar gisteren gerechtigheid voor de dood van de 18-jarige tiener Michael Brown. De menigte verzamelde zich voor de rechtbank en scandeerde „Niet schieten, ik geef me over”, een verwijzing naar het feit dat de tiener zijn handen in de lucht had gestoken toen hij werd geraakt door een politiekogel afgelopen zaterdag. Brown werd doodgeschoten door een agent na een ‘handgemeen’ op straat. Hij was ongewapend.

Woede en rellen waren het gevolg; een wake liep volledig uit de hand en leidde tot plunderingen. De politie reageerde met rubberen kogels en traangas, 32 mensen zijn opgepakt.

Ferguson is een arme voorstad van Saint Louis (in de staat Missouri) met een overwegend zwarte bevolking. Media vergelijken de situatie met de dood van de 17-jarige zwarte jongen Trayvon Martin. Hij werd doodgeschoten door de vrijwillige buurtwacht George Zimmerman in Florida in 2012. Martin was ongewapend. De familie van Brown heeft dezelfde advocaat in de arm genomen als de nabestaanden van Martin. De FBI doet onderzoek naar het incident.