New York verbiedt ‘tiger selfies’

Mannen met tiger selfies op de datingsite Tinder, verzameld op fotosite Tumblr
Mannen met tiger selfies op de datingsite Tinder, verzameld op fotosite Tumblr

Steeds meer mannen op datingsites, zoals Tinder, plaatsen foto’s waarop te zien is dat ze grote katachtigen, zoals tijgers, aaien of aanraken. Daarmee hopen ze indruk te maken op mensen die een partner zoeken. Mannen kruipen in dierentuinen en circussen dicht bij tijgers om zulke zogenoemde tiger selfies te maken. Vooral onder Amerikaanse mannen is zo’n portret met roofdier een trend: een op de tien mannenfoto’s op Tinder is een tiger selfie, constateerde The Wall Street Journal dit voorjaar.

Dat is niet zonder gevaar. Je moet in hokken van de roofdieren klauteren om zo’n foto te (laten) maken. De staat New York wil paal en perk stellen aan deze trend. Deze maand is een wet getekend die zo’n tiger selfie – ieder zelfportret dicht bij een grote katachtige – strafbaar maakt: 500 dollar (374 euro) voor de eerste keer, 1.000 dollar bij elke volgende.

Het tiger selfie-verbod wordt over een half jaar van kracht. Ook staten als Mississippi, Arizona en Kansas hebben al zulke wetten, die ook exploitatie van grote katachtigen moeten tegengaan, aldus de BBC.

    • Paul Steenhuis