Klonende autodieven, en wat de dag verder interessant maakt

Thief picking the lock of a car parked on the street Foto iStock

Geen tijd om al onze verhalen te lezen? Hier de selectie om vandaag aan te kunnen. En dat in drie minuten.

Oppassen in Utrecht en Nijmegen

In de binnensteden van Nijmegen en Utrecht zijn het afgelopen halfjaar de meeste auto’s gestolen, respectievelijk 59 en 50. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) die door NRC Q zijn opgevraagd bij de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (STAVC).

Vooral nieuwe modellen – auto’s van tussen de 0 en 3 jaar oud – zijn populair onder dieven. Hun nieuwste tactiek: ‘klonen’. Ze stelen een voertuig en huren vervolgens ergens anders hetzelfde model. In een garage nemen ze daarna alle relevante informatie van de gehuurde auto over.

Er ook goed nieuws: landelijk gezien daalt het aantal gestolen personenauto’s wel.

Duitse sancties

“De locomotief van de Europese Unie.” Bondskanselier Angela Merkel schuwt de clichés niet bij haar omschrijvingen van de Duitse economie. Om in die termen te blijven: diezelfde economie begint nu Fyra-trekjes te vertonen. Dat blijkt ten minste uit de laatste conjunctuurprognoses van het Centrum voor Europees Economisch Onderzoek (ZEW). Die vallen tegen. De oorzaak? “Aanhoudende geopolitieke spanningen”. Oftewel: Rusland. En dat het in de rest van Europa ook nog niet heel lekker gaat, helpt ook niet.

Weg met die Sportlife

Geen groenten van HAK meer. Geen unexpected freshness van Sportlife of passie voor drop van Venco. CSM was lang een van de grotere Nederlandse levensmiddelenconcerns, maar daar is weinig meer van over. Het bedrijf kreeg in 2013 een nieuwe naam (Corbion) en een nieuwe focus (biotechnologie). Vandaag komt het met cijfers. Dit zijn de vier dingen waar je op moet letten.

Bananen, bananen

Samen zouden ze het grootste bananenbedrijf van de wereld worden. Goed voor een omzet van zo’n 4,5 miljard dollar en 32.000 werknemers wereldwijd. Maar of de aangekondigde fusie tussen Chiquita en Fyffes nog doorgaat, is de vraag. De Braziliaanse vruchtensapproducent Cutrale en investeringsmaatschappij Safra Group blijken óók geïnteresseerd in Chiquita. En die zijn bereid cash te betalen: 611 miljoen dollar, om precies te zijn.

Drillen tegen gamen

In beeld Chinese kinderen besteden hun tijd maar wat graag aan computergames. Zo’n acht uur per dag, als het al niet meer is. Tot groot verdriet van hun ouders. De websites blokkeren gaat veel van hen niet ver genoeg. Liever sturen ze hun kroost naar een van de ruim 250 militaire bootcamps speciaal voor internetverslaafde jongeren.

En verder

Over internet gesproken: in de Job of the Day kun ze wel iemand met de nodige online skills gebruiken. Kleertjes.com, een website gespecialiseerd in kinderkleding, zoekt een E-commerce specialist. Eentje die iedereen ertoe kan verleiden op de koop-knop te drukken.

In haar nieuwe boek pleit Stanford-econoom Anat Admati er voor banken strenger aan te pakken. Vinden ze op Wall Street maar niets. Wat ze al helemaal niets vinden is dat de Amerikaanse president Barack Obama nog lijkt te luisteren ook, blijkt uit Het beste van Business Insider.

Het zit ze toch niet allemaal even lekker, de oligarchen van de Russische voetbalbond. Nu de Krim is ingelijfd, moeten de voetbalclubs van het schiereiland ook meespelen in de Russische competitie. Toch? Maar ja, die sancties. Al zijn sommigen daar niet zo bang voor, schrijft Bloomberg. Poetin voorop.

    • Eva Oude Elferink