Je betaalt nu nog te veel voor buitenlandse megabytes

Beeld iStock

Per 1 juli hoeven we minder te betalen voor mobiel internet in het buitenland. Maar een van de maatregelen die Eurocommissaris Neelie Kroes nam tegen de hoge roamingtarieven in de EU werkt niet: goedkoop internet in het buitenland met behoud van je eigen telefoonnummer.  Providers doen geen enkele moeite om deze zogeheten ‘local breakout’-dienst aan te bieden,  omdat het een tijdelijke regeling  is voor deze laatste ‘roamingzomer’.

Torenhoge rekeningen

Het lijken wel dorstige dieren bij een uitgedroogde bron. Op de Italiaanse camping verdringen de gasten elkaar met telefoons en tablets om de laatste trage bytes uit het overbelaste wifinetwerk te trekken. Vakantie in het buitenland betekent: smeren met factor 30, Norit binnen handbereik en dataroaming uitzetten uit angst voor een torenhoge telefoonrekening.

Eigenlijk zouden deze zomer de roamingprijzen binnen de EU al zo laag moeten zijn dat we ons niet meer aan haperende hotspots hoeven te laven om selfies te versturen en andermans selfies te bekijken. De datatarieven zijn door Eurocommissaris Kroes opnieuw beperkt: per 1 juli betaal je niet meer dan 20 cent per megabyte. Nog steeds duur - ga maar eens YouTube kijken en wacht op de rekening. Maar mijn eigen provider vraagt 3 cent per MB;  een verademing met voorgaande jaren.

Handig, in theorie

Een andere maatregel die Kroes nam werkt echter niet. Je zou per 1 juli een alternatieve roamingprovider (ARP) moeten kunnen gebruiken, of een  local breakout (LBO) aanbieder kiezen. Bij die breakout komt het erop neer dat je in het buitenland bereikbaar blijft op je eigen nummer voor gesprekken en sms’jes, en het mobiele dataverkeer wordt via een goedkopere lokale aanbieder afgewikkeld. Handig op vakantie, scheelt een hoop geld.

Dat is de theorie. Maar alternatieve aanbieders zijn er, anderhalve maand na het invoeren van de regelgeving, nog altijd niet. Ik kan ze  niet vinden, net als  de vele  bellers op fora en Twitter.  De helpdesk van de provider tast in het duister en bij die schattige buurtsuper in de Chianti-streek reageert de mevrouw achter de kassa opvallend stroef als je in je è pericoloso sporgersi Italiaans vraagt naar il provider di LBO.

Europese telecomproviders melden dat ze ARP’s en LBO’s accepteren  – dat zijn ze immers verplicht. Maar er is geen provider daadwerkelijk die lagere tarieven  aan buitenlandse bellers aanbiedt. Dat zijn ze namelijk  niet verplicht. Liever verkopen ze hun eigen buitenlandbundels - die zijn voordeliger dan het maximumtarief van 20 cent per MB, maar niet zo voordelig als een lokale aanbieder in het land waar je bent. Daarom zoekt een Italiaan op zijn beurt   in Nederland vergeefs naar il provider di LBO bij Vodafone, KPN of T-Mobile.

Praktische overwegingen

Europese providers maken geen haast met het aanbieden van goedkope opties aan andermans klanten. Als je geen complotdenker bent zou je het kunnen wijten aan moeizame roamingonderhandelingen - misschien zijn de telecomproviders zelf op vakantie en hebben ze hun zakelijke mail uitgezet.

Maar het lijkt  vooral een praktische overweging. In 2015 worden de meerprijzen in de EU helemaal afgeschaft. Daarvoor is veel werk te verrichten: er moet nog een standbeeld voor Neelie Kroes opgericht worden, mobiele providers moeten  hun systemen  aanpassen. Ze steken daarom geen geld meer in de ontwikkeling van een tijdelijk LBO-aanbod.

Roaming-bullshit

Dat het zonder internationale roamingtarieven kan, bewijst  T-Mobile USA. T-Mobile-baas John Legere, die zijn openbare optredens graag kruidt met vloeken en viezigheid, zette het mes in de “roaming-bullshit”. Je kunt (met beperkte snelheid) onbeperkt internetten in meer dan 120 landen, vlot genoeg om te mailen en surfen. De bullshit is overigens nog niet helemaal verdwenen: een Amerikaanse T-Mobile klant krijgt in Nederland gratis internet, maar een Nederlandse T-Mobile-klant betaalt in de VS 2,50 euro per losse MB. Bij hetzelfde moederbedrijf.

Daarom een simpele manier om goedkoop over de grens te internetten én bereikbaar te blijven op je eigen nummer: koop een prepaid datasim bij een lokale provider en stop die in een draagbare hotspot – zo’n ding kost tussen de 75 tot 150 euro. De  ondernemende vakantieganger haalt dat er zo uit door z’n verbinding aan naar data hunkerende campinggasten te verhuren.

Tips van andere lezers

NB: de local breakout-regeling gaat over goedkope megabytes van een lokale provider in het buitenland op je telefoon, niet over de eigen buitenlandbundels van  bijvoorbeeld KPNVodafone , T-Mobile of Tele2. (zie ook dit overzicht van iCulture)

- “koop een telefoon met twee simslots en gebruik  een van die simslots voor mobiel dataverkeer via een lokale provider” (via Carel Ris)

-   “In Frankrijk is er een uitstekende oplossing. Ga naar een winkel van Orange, te vinden in iedere plaats van enige omvang - neem je paspoort wel mee -, koop een pakket  Coffret prêt á surfer voor €44,90 en je krijgt een mobiele Domino hotspot (Huawei router met SIMkaart, voor maximaal 5 gelijktijdige gebruikers) inclusief 500MB geldig voor 30 dagen. Laat de winkel alles installeren (je moet bellen naar een nummer van Orange en allelei codes invoeren). Je kunt meteen aan de slag met je laptop, tablet of smartphone. Bijna overal in Frankrijk met 3G snelheid, op afgelegen plekken soms 2G. Upgraden van je tegoed kan telefonisch voor hele nette bedragen, bijvoorbeeld 2Gb voor €20 voor een maand. Wil het langer dan een maand gebruiken (maximaal een jaar, daarna moet je een nieuwe SIMkaart kopen voor €9) dan moet je je wel schriftelijk registreren bij Orange, formulier en envelop zitten in het pakket, kopie van je paspoort moet je zelf voor zorgen. ” (via Willem Veldkamp)

- “In Kroatië heb ik voor 100 kuna (ong. € 13) tien dagen elke dag 1GB data (dus 10GB in totaal!) kunnen gebruiken via een VIP sim-kaart (alleen SIM en micro-SIM), zie http://www.vipnet.hr/tourist-offer/en 1GB data per dag dus voor € 1,30. Het bereik was goed op de camping (3G) en snelheid was ook goed. Stukken beter dan de overvolle Wifi op de camping. Bij Tele2 kun je 3GB kopen voor 50 kuna en daarmee ook nog 1000 minuten lokaal bellen en voordelige tarieven voor bellen naar het buitenland, zie http://www.tele2.hr/welcome-to-croatia/ Ook T-Mobile heeft een toeristen aanbieding maar met slechts 300GB aan data, zie https://www.hrvatskitelekom.hr/visiting-croatiaVIP en Tele2 kaarten alleen SIM en micro-sim, dus niet geschikt voor een iPhone 5. Ik heb een iPhone 3GS gebruikt als hotspot. Voor T-Mobile weet ik niet of er een nano-SIM beschikbaar is. Heb je geen telefoon of tablet met hotspot-functie, dan is een Mifi inderdaad wel handig.De SIM-kaarten kun je kopen bij krantenkiosks, benzine stations, supermarkten, postkantoren en shops van de providers in Kroatië. Ik heb mijn VIP data-kaart op de camping gekocht.” (via Christian Bessembinders)

 

    • Marc Hijink