Israël en Palestijnen verlengen bestand Gaza

Israëlische soldaten voor een graffitimuurtekening bij checkpoint Kalandia, nabij de grens tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever.
Israëlische soldaten voor een graffitimuurtekening bij checkpoint Kalandia, nabij de grens tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever. Foto AFP / Abbas Momani

Israël en de Palestijnen hebben ingestemd met een verlenging van het staakt-het-vuren in Gaza met vijf dagen. Dat heeft een Egyptische bron tegen persbureau AFP gezegd.

Het huidige driedaagse bestand liep tot 23.00 uur Nederlandse tijd, maar eerder vanavond werden twee raketten op Israël afgevuurd. Volgens een woordvoerster van de Israëlische politie kwamen de raketten neer in een open gebied en is en geen sprake van slachtoffers of schade. Hamas ontkent achter de beschieting te zitten.

Israël en de Palestijnen spraken de afgelopen dagen in Kairo, via Egyptische bemiddelaars, over een langetermijnoplossing voor het conflict. Hamas, dat de dienst uitmaakt in Gaza, eist dat Israël en Egypte de blokkades van het gebied opheffen. Israël eist dat Hamas volledig ontwapent. Een oplossing kwam niet dichterbij.

Mensenrechtenraad VN-commissie onderzoekt Gaza

Eerder deze week maakte de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties bekend dat het een onderzoek gaat instellen naar mogelijke mensenrechtenschendingen in de Palestijnse gebieden sinds 13 juni. De commissie gaat niet alleen onderzoeken of het internationale recht is geschonden in de Palestijnse gebieden, maar ook wie er verantwoordelijk voor is.

Op 13 juni werden drie Israëlische tieners ontvoerd. Hun lichamen werden later dood gevonden. Na de vondst werd een Palestijnse jongen ontvoerd en niet veel later levend in brand gestoken. De ontvoeringen waren de aanleiding voor de oorlog tussen Hamas en Israël van de afgelopen weken.

Lees ook: Vluchten van de ene oorlog naar de andere (€)