Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

‘Islamitische Staat is een zionistisch complot’ - ambtenaar geschorst

Een ambtenaar van Justitie en Veiligheid, Yasmina Haifi, is vanmiddag geschorst nadat ze vanochtend op twitter de islamitische terreurorganisatie ISIS in verband bracht met een “vooropgezet plan van zionisten”.

Enkele PVV-Kamerleden en Kamerlid Pieter Omzigt (CDA) uitten op twitter kritiek op haar tweet en de Telegraaf publiceerde dat online, waarna ze haar tweet wiste. Die luidde:

“ISIS heeft niets met Islam te maken. Is vooropgezet plan van zionisten om islam zwart te maken”

Haifi werd ingehuurd door Justitie bij het Nationaal Cyber Security Center, dat valt onder de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV). Dat orgaan is er om terrorisme te voorkomen, signaleren en bestrijden en om radicalisering van jongeren in Nederland te voorkomen.

In een reactie zegt de woordvoerder van Justitie dat:

“Veiligheid en Justitie en de NCTV afstand nemen van haar uitlatingen. En aangezien die betrekking hebben op het werk van de NCTV en het Nationaal Cyber Security Center wordt haar detachering onmiddellijk beëindigd.”

Verder zal met haar worden gesproken en bekeken worden ‘of er nadere maatregelen nodig zijn’ tegen de ambtenaar.

Haifi probeerde haar uitlatingen nog te nuanceren met nieuwe tweets, waarin ze stelde dat het geweld van ISIS niets te maken heeft met de islam.

Twitter avatar HaifiY Yasmina Haifi Tweet over ISIS heb ik zojuist verwijderd. Realiseer mij de politieke gevoeligheid in relatie tot mijn werk. Dit was nimmer mijn bedoeling.
Twitter avatar HaifiY Yasmina Haifi Voor de volledigheid: heb willen zeggen dat ISIS onmogelijk islamitisch kan zijn. daden ISIS staan lijnrecht tov de islam predikt
Twitter avatar HaifiY Yasmina Haifi Tot slot: ik neem volledig afstand van het gedachtengoed van ISIS en haar daden. En zeg dit met volle overtuiging.

Op Radio 1 zei Haifi net dat er “kennelijk alleen vrijheid van meningsuiting is voor bepaalde groepen”. En dat er “genoeg” aanwijzingen zijn voor links tussen ISIS en het bewind in Israël.

Overigens is Yasmina Haifi ook lid van het Haagse Comité ‘Herstel van Vertrouwen’ dat zich keert tegen “etnisch profileren´door politie-agenten. Politie-agenten zouden, op grond van de criminaliteitsstatistiek, eerder burgers met een huiskleur als verdachte aanhouden dan autochtone burgers. Volgens critici doen ze dit op basis van vooroordelen. Het comité “Herstel van vertrouwen” stelt ook dat de politie bij aanhoudingen soms excessief geweld gebruikt.