In Nijmegen? Pas op voor autodief

In sommige buurten zijn dit jaar veel meer auto’s gestolen. Ze worden omgekat of gekloond en doorverkocht.

Volkswagen is wederom het meest gestolen automerk

In de centra van Nijmegen en Utrecht zijn het afgelopen half jaar de meeste auto’s gestolen, respectievelijk 59 en 50. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) die NRC heeft opgevraagd bij de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (STAVC). Op een overzicht per postcodegebied is nu te zien waar een auto veilig staat.

Opvallend is dat in de drie buurten waar de meeste auto’s zijn gestolen – in Nijmegen, Utrecht en Arnhem – de aantallen in het eerste half jaar van 2014 explosief zijn gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Ook in Rotterdam en Utrecht vonden de meeste diefstallen plaats in het centrum, in Amsterdam en Den Haag juist in de buitenwijken.

Vooral nieuwe auto’s – niet ouder dan drie jaar – zijn populair onder dieven. Daarvan werden er in 2013 in Nederland ruim 3.500 gestolen, een jaar eerder ruim 3.100. Volgens Werner Postma van STAVC zitten professionele criminele organisaties hier achter.

Zij kunnen op verschillende manieren geld verdienen aan gestolen auto’s. Bijvoorbeeld door ze ‘om te katten’ en te voorzien van een nieuwe identiteit. Criminelen kopen het wrak van een bepaald soort auto op, stelen eenzelfde type en doen vervolgens alsof ze het wrak hebben gerepareerd.

Een tweede optie is het ‘klonen’ van een auto: een voertuig wordt gestolen, vervolgens huren de dieven hetzelfde model. In een garage wordt alle relevante informatie van de gehuurde auto overgenomen, vervalst en gebruikt voor de gestolen auto. De dieven verkopen de auto als nieuw.

Nog makkelijker is het om de grens over te rijden en de auto te verkopen in Europa of Afrika. Soms worden gestolen auto’s uit elkaar gehaald en in losse onderdelen verkocht.

Volkswagen Groep – waar ook Audi, Skoda, Seat en Porsche onder vallen – werkt via een nieuw systeem samen met de politie. Daarvoor registreert het merk gestolen auto’s in een database. Duikt de auto in kwestie bij een officiële garage op, dan wordt de monteur gewaarschuwd zodra hij contact probeert te maken met de boordcomputer. Ook gaat er dan automatisch een signaal naar de politie.

Verbeterde beveiliging

Landelijk gezien daalt het aantal gestolen personenauto’s al wel een tijd: van ruim 26.000 in 1995 naar een krappe 12.000 in 2013. Volgens Postma is de verbeterde beveiliging een van de belangrijkste redenen voor de daling. Ook hebben steeds meer auto’s een geavanceerd alarm of een systeem dat het mogelijk maakt het voertuig via gps op afstand te volgen.

Daarnaast is de informatie-uitwisseling tussen politie, de RDW – die kentekens registreert – en verzekeraars verbeterd, zegt Postma. Recent is een proef gedaan met één centraal telefoonnummer waar autodiefstal kan worden gemeld. „Die informatie gaat direct naar alle relevante instanties. Zo kan een voertuig binnen twee uur internationaal als gestolen geregistreerd staan.”

Het systeem moet nog dit jaar in heel Nederland zijn ingevoerd.

    • Harrison van der Vliet
    • Yordi Dam