‘In Engeland regent het altijd’

Deze zomer kruipen onze correspondenten in de rol van factchecker. Ze behandelen een groot misverstand over hun land. Vandaag: Engeland

illustratie marike knaapen

Het moet haast wel de schuld van Wimbledon zijn. Decennia van ballenjongens die een zeil over een grasmat schuiven zodra de eerste regendruppels vallen. Toeschouwers die – voorbereid op regen – hun paraplu’s opsteken, poncho’s en regenjassen aantrekken en geduldig wachten tot de tennisspelers weer uit hun kleedkamers komen.

De BBC die oude wedstrijden herhaalt met bovenin het beeld ‘rain stopped play’. En die als de regenpauze echt lang duurt het beroemde optreden van Cliff Richard uit 1996 nog eens uitzendt, met de vrouwelijke tennissterren van toen als achtergrondkoor. De beelden van regen op Wimbledon gaan de hele wereld over. En sinds 1922 zijn er maar zeven regenvrije toernooien geweest.

Rome, dáár regent het pas

Maar dat betekent niet dat het altijd regent in Engeland. Zelfs niet dat er veel regen valt.

Statistisch gezien valt er, zoals burgemeester Boris Johnson van Londen graag pleegt te zeggen, minder regen in de Britse hoofdstad (waar Wimbledon ligt) dan in Rome: 585,8 millimeter gemiddeld per jaar versus 813,8 millimeter.

Vorig jaar viel er in Engeland volgens de Met Office 813,9 millimeter neerslag (dus regen, hagel en sneeuw). Ter vergelijking: het KNMI meldt dat er in 2013 in Nederland 817 millimeter neerslag viel, onder het langjarige gemiddelde van 847 millimeter. In het Noorse Bergen, de natste stad van de EU, viel de afgelopen twaalf maanden 2.559 millimeter.

Zelfs als heel het Verenigd Koninkrijk wordt meegeteld valt het nog mee. Vorig jaar viel er in het hele land 1.091 millimeter regen en was het net iets droger dan gemiddeld. In het westen van de Highlands, in Schotland, valt de meeste regen: 3.500 millimeter gemiddeld per jaar. Daarna volgen het Lake District, in het noordoosten van Engeland, Snowdonia in Wales en delen van Noord-Ierland.

Het Engelse weer is wisselvallig

Waar dat imago van een regenachtig Engeland dan vandaan komt? Door de ligging van de eilanden, waar koude lucht uit het Poolgebied de warme lucht uit de tropen ontmoet, en met de Atlantische Oceaan aan de ene kant en het Europese continent aan de andere, is het weer in het Verenigd Koninkrijk „zeer variabel”, zoals het Met Office het zelf omschrijft.

Tel daar de permanente verbazing van de Engelsen over hun weer bij op. Een paar dagen zomerzon leidt al snel tot krantenkoppen over hittegolven. ‘Hotter than the Med’, schreeuwt de Daily Express graag als het warmer is dan in het Middellandse Zeegebied (de tabloid voorspelt ook graag ‘torrential rains’). En omdat een praatje over het weer de natuurlijke gereserveerdheid van Engelsen doorbreekt, lijkt het al snel of het klimaat heel bijzonder is.

Maar neem toch een paraplu mee

Maar zoals de Amerikaan Bill Bryson in zijn Notes on a Small Island constateert: ‘Voor een buitenstaander is het opvallendste aan het Engelse weer dat er niet heel veel van is. Al die fenomenen die ergens anders de natuur een element van opwinding, onvoorspelbaarheid en gevaar geven – orkanen, moessons, razende sneeuwstormen, ren-voor-je-leven-hagelstormen – zijn vrijwel onbekend.’

Toch kun je maar beter een paraplu meenemen. Want er mag dan minder regen vallen dan in Rome, de regen valt wel vaker. Gemiddeld valt er 128 dagen per jaar in Engeland meer dan 1 millimeter. Dat is dus bijna eens per drie dagen, versus een op de vijf dagen in Rome. Maar dat is nog altijd twee dagen minder regen per jaar dan in Nederland.

    • Titia Ketelaar