Het kantoor blijft trekken

Thuiswerken, dat was de toekomst! Maar het is nooit echt van de grond gekomen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Mensen zijn gehecht aan hun werkplek.

illustratie tomas schats
illustratie tomas schats

Thuiswerken leek jarenlang de oplossing voor zo’n beetje alles: ruimtegebrek, files, laat thuis komen. Maar het is tot nu toe nooit helemaal van de grond gekomen, zo bleek vorige week uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). In 2012 was het percentage werknemers dat regelmatig thuis werkt 32 procent, tegen 27 procent in 2008.

Het instituut stelt dat er een tijd was dat de verwachtingen te hoog gespannen waren rond thuiswerken. Tijdens de Week van het Nieuwe Werken in 2012 wachtten in roze badjassen geklede ‘Nieuwe Werkers’ de forensen nog op bij het station. Hun motto: begin je werkdag in je badjas in plaats van in de spits.

Adviesbureau Price Waterhouse Coopers schreef in een rapport dat het aantal thuiswerkers tussen 2012 en 2015 zou vervijfvoudigen, maar een paar jaar later valt het percentage thuiswerkers behoorlijk tegen: 68 procent van de beroepsbevolking werkt nooit thuis.

Verrassend: files zijn geen probleem

Het KiM maakt onderdeel uit van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ze willen thuiswerken, of ‘op afstand werken’ bevorderen, zodat werknemers de files mijden tijdens de ochtend- en avondspits. Maar files vinden de meeste werknemers helemaal niet zo’n probleem, zo blijkt uit het rapport.

Het voorkomen van files is geen aanleiding om met de werktijden te schuiven, omdat mensen de dagelijkse file zien als een vast onderdeel van de woon-werkreis. ‘Onverwachte vertraging door files vinden mensen een stuk vervelender dan voorspelbare files’, schrijven de onderzoekers.

De baas werkt vaker thuis

Er zijn verschillende redenen waarom mensen niet massaal aan het thuiswerken zijn geslagen, schrijft het KiM. Zo is er vaak sprake van een beperkt onderling vertrouwen, en dat vertrouwen is juist nodig in een bedrijfscultuur die het werken op afstand mogelijk maakt. Daarnaast zijn werknemers gehecht aan hun werkplek, routine en dagelijks contact met collega’s.

In de ICT-sector, het onderwijs en in de financiële dienstverlening wordt gemiddeld het meest thuis gewerkt. Verder zijn ook leidinggevenden vaak thuis te vinden.

Het aantal uren is de afgelopen jaren wel stabiel gebleven. Werknemers die regelmatig thuis werken doen dat gemiddeld 6,1 uur per week.