Groentensoep uit eigen moestuin

None

Dit is een geweldige soep om te maken voor wie een moestuin heeft en een overvloed aan groenten en kruiden die allemaal tegelijk plukklaar zijn. Je kunt er in feite alles in verwerken wat je maar wilt. In plaats van sla kun je bijvoorbeeld ook snijbiet meekoken, of spinazie. En in plaats van tuinbonen vormen kraakverse doperwten of kapucijners ook een erg fijne vulling. In de pesto kun je ook veel verschillende kruiden kwijt, al zou ik er geen houtige kruiden zoals tijm en rozemarijn bij doen, en kun je beter ook voorzichtig zijn met sterke smaken als lavas, dragon, salie en munt. Maar als je van alles een beetje neemt kan het eigenlijk nooit mis gaan. Knapperig warm brood erbij, misschien nog een lekker kaasje of een schaaltje olijven. En klaar is het makkelijke zomeravondmaal.

Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan en fruit hierin de prei. Voeg na een paar minuten knoflook toe en fruit een minuutje mee. Doe dan de courgettes en de lavas in de pan, samen met 1,25 liter water. Breng aan de kook en laat de soep afgedekt 10 minuten zachtjes koken. Doe de sla bij de soep en laat nog eens 10 minuten koken. Kook, in een aparte pan, de tuinbonen beetgaar in een laagje water met een snuf zout. Maal de kruiden, knoflook, de hazelnoten en kaas in de keukenmachine (of wrijf ze fijn in een vijzel). Meng er geleidelijk, al roerend, zoveel olijfolie door als nodig is voor een consistente saus. Maak de pesto op smaak met zout en versgemalen peper. Pureer de soep en voeg zo nodig nog wat extra water toe. Proef en breng hem op smaak met zout en peper. Verdeel de soep over diepe borden en leg in elk wat van de tuinbonen. Serveer de kruidenpesto er apart bij.

    • Janneke Vreugdenhil