Frankrijk stuurt vandaag al wapens naar Koerden in Irak

Koerdische strijders nemen stelling in.
Koerdische strijders nemen stelling in. Foto ANP/EPA/Mohammed Jalil

Frankrijk gaat binnen ‘enkele uren’ wapens sturen naar Koerdische strijders Irak. Eerder kregen lidstaten van de EU al toestemming om op individuele basis wapens naar het land te sturen.

Een woordvoerder van president Hollande over de beslissing:

“Om in de urgente behoefte van de Koerdische autoriteiten te voorzien, heeft het staatshoofd (Hollande) in overleg met Bagdad besloten om in de komende uren wapens te sturen.”

Naast de wapens stuurt Frankrijk ook twintig ton aan hulpgoederen naar het noorden van Irak.

Frankrijk drong samen met Italië en Tsjechië al aan op bewapening van de Koerden. Uit een diplomatiek overleg tussen vertegenwoordigers van alle EU-lidstaten kon gisteren geen gezamenlijk standpunt worden ingenomen. Wel mogen landen op individuele basis wapens leveren aan de Koerden, mits dat in overleg gaat met Bagdad. Frankrijk heeft daar nu dus gebruik van gemaakt.

In het noorden van Irak zijn de Koerden verwikkeld geraakt in een strijd tegen Islamitische Staat, die een kalifaat hebben uitgeroepen in delen van Irak en Syrië. Eerder al stuurden de VS wapens en munitie naar de Koerden. Vanochtend doken in Der Spiegel berichten op dat ook Duitsland hulp overweegt.