Flauwekul, zegt papa over de incest

Op haar twaalfde werd het meisje zwanger. De vader hoorde gisteren zes jaar tegen zich eisen.

Vijf gulden legde hij voor zijn dochter in de vensterbank als hij haar misbruikt had. „Dat was zijn manier van genoegdoening”, vertelt de ex-vriendin van de man dinsdag voor het Leeuwarder gerechtshof. Wegens stelselmatig seksueel misbruik van zijn dochter eist het OM in hoger beroep zes jaar celstraf tegen een man (53) uit Almere. Hij zou zijn dochter tussen 1997 en 2006 hebben misbruikt. Dat zou zijn begonnen toen ze negen was. In 2000, op haar twaalfde, raakte ze zwanger en onderging ze een abortus.

De rechtbank veroordeelde de man in 2012 al tot zes jaar cel, na een eis van drie jaar. De advocaat ging in hoger beroep.

De ex-vriendin, lang blond haar, roze broek, vertelt hoe haar stiefdochter haar in 1997 voor het eerst vertelde dat ze een nat onderbroekje had. „Ze zei dat papa iets hards tegen haar rug had gedrukt. Later zei ze dat ze het had verzonnen.” Toen het meisje op haar twaalfde zwanger bleek, vroeg haar stiefmoeder: „Weet je zeker dat het niet van papa is?” Nee, het was van een vriendje dat nu ergens in het buitenland zat, zei het meisje, aangifte doen had volgens haar geen zin.

Ze was bijna drie maanden zwanger toen ze een abortus onderging. Hierna zou het misbruik zijn doorgegaan. „Het gebeurde als ik de hond uitliet, boodschappen deed of naar mijn werk was”, zegt de stiefmoeder. Ze had nooit iets gemerkt. Toen zij in 2007 een punt zette achter de relatie met de verdachte, lichtte haar stiefdochter haar in over de incest. „Papa zei haar dat ze niets mocht zeggen, want dan waren we ons mooie leventje kwijt”, vertelt de ex aan het hof. Toen de vrouw hem met het misbruik confronteerde, zou hij hebben gezegd: „Ach, het is hooguit één keer gebeurd.”

De verdachte is een slanke man, van Curaçaose komaf, kort grijs haar, een streepjesoverhemd en spijkerbroek. Altijd heeft hij ontkend. Nooit eerder kwam hij in aanraking met justitie. Hij wordt „ziek en boos” van de beschuldigingen. Wat hij dan vindt van de beschuldigingen, wil de voorzitter van het hof weten. „Allemaal flauwekul.” De Almeerder denkt dat zijn dochter boos op hem was en de verhalen heeft verzonnen. „Ze is haatdragend.”

Gert-Jan Baken, de advocaat van de verdachte, meent dat wat twee ex-vriendinnen van zijn cliënt verklaren, afkomstig is van wat zij van de dochter hebben gehoord. „Uit één bron.” De ontkenning van zijn cliënt staat tegenover de verklaring van diens dochter, die in een eerdere zitting als getuige was opgetreden. Haar verklaringen zijn betrouwbaar noch consistent, aldus Baken. „Herinneringen kunnen vervagen en vertroebelen.” De raadsman vindt het vreemd dat de stiefmoeder en de dochter pas in 2009 aangifte deden. „De reden kan zijn dat ze mijn cliënt toen achter de tralies wilden hebben.” In die periode bedreigde en stalkte de verdachte zijn ex-vriendin. Dat stalken, waarvoor hij ook terechtstaat, heeft hij toegegeven.

Het OM noemt de verklaringen van de dochter „authentiek, betrouwbaar en consistent”. „In detail vertelt ze over de seksuele handelingen die ze moest plegen.” Voor haar twaalfde had ze met niemand anders seks gehad, dus moest ze wel zwanger van haar vader zijn geweest, zegt het OM. De verklaringen vinden volgens justitie steun in andere zaken, zoals het natte onderbroekje, de zwangerschap en het geld dat haar vader haar gaf na het misbruik. De advocaat-generaal stelt dat de verdachte zijn kind ernstig beschadigd heeft, waar hij haar een veilige omgeving had moeten bieden.

De man hoort het rustig aan. In zijn laatste woord zegt hij: „Ik heb het niet gedaan.” Het gerechtshof doet 26 augustus uitspraak.

    • Karin de Mik