Even online een bootje huren

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: Airbnb voor bootjes

Bedrijf: Goboat.nl

Oprichters: Quinten Hoogeboom (27), Tijmen Brommet (31) en Robin Doezie (25)

Medewerkers totaal: 3

Wat is het idee?

Geen geld voor een eigen boot en toch graag varen? De start-up Goboat laat je op een simpele manier bootjes of sloepen van particulieren huren. Wat Airbnb is voor kamers en appartementen, is dit voor boten.

Hoe werkt het?

Als booteigenaar plaats je een foto en omschrijving van je boot op de site, bepaal je de huurprijs en beslis je wanneer de boot beschikbaar is. Als huurder registreer je je op de site en kies je een boot.

Wat is het verdienmodel?

Betalen gaat via iDEAL. De prijzen variëren omdat de booteigenaar zelf de prijs mag bepalen. Een sloep heb je al vanaf zo’n 75 euro, een cruiseboot gaat voor 500 euro per dag. Korter kan ook. Een marge van 15 procent gaat naar GoBoat.

Hoe veilig is het?

Er zijn nog geen afspraken met verzekeraars gemaakt. Ongelukken en schade worden dus waarschijnlijk verhaald op de aansprakelijkheidsverzekering van de huurder. Als booteigenaar is het zaak om goede afspraken te maken. Je kunt borg vragen, en alleen onder bepaalde voorwaarden je boot verhuren, zoals een vaarbewijs eisen. Een referentiesysteem volgt over twee weken.

Bestond dit nog niet?

Jawel. Internationaal is boatbound.co populair. Maar ook in Nederland lopen er al diverse mensen met hetzelfde idee. Een ander bootplatform in vergevorderd stadium is Barqo. Hetzelfde principe, en over drie weken online, mét app.